Salam de biscuiţi, reţetă transformata in prajitura
Salam de biscuiţi, reţetă transformata in prajitura
Separam albusurile de galbenusuri; pentru inceput batem albusurile spuma cu 5 linguri dezahar tos si un praf de sare.
Galbenusurile le mixam cu alte 5 linguri de zahar+praful de copt+pudra de roscove+esenta de rom ; dupa ce-si maresc vizibil volumul, adaugam cate o lingura de apa minerala.
Renuntam la mixer si ajutandu-ne de o lingura de lemn,incorpoream in amestecul de galbenusuri faina si albusurile batute spuma. Acest lucru il facem treptat,punem o lingura de faina si una de albusuri, apoi amestecam usor, de jos in sus sa nu se lase spuma.
Ungem o tava cu ulei, o tapetam cu faina si turnam amestecul de blat in tava, apoi il dam la copt la temperatura moderata pana trece testul cu scobitoarea.
Scoatem blatul din tava, il lasam la racit cateva ore sau chiar peste noapte.
Preparam o cafea tare dar dulce, taiem in doua pe orizontala blatul, apoi il insiropam cu cafea.
Batem frisca lichida cu ciocolata topita in 4-5 linguri de frisca iar la final adaugam in crema obtinuta 2 lingurite de cafea ness.
Ungem blaturile insiropate cu crema, asezam un strat de felii din salam de biscuiti, suprapunem blaturile, presam foarte bine,decupam marginile, apoi portionam prajiturelele dupa marimea dorita si topim ciocolata amaruie intr-o craticioara la foc mic (in cateva linguri de lapte) pana obtinem glazura de consistenta dorita.
Decoram prajiturelele cu aceasta glazura, presaram pietricele aurii si argintii si lasam prajiturile pana se intareste glazura, apoi servim.
Pofta buna!