Un desert rapid din foi de placinta (strudel) si banane. Si un pic de ciocolata amaruie. Si un sos de caramel cu lapte condensat. Criminala combinatia!
As fi vrut sa fac dulce de leche dar laptele meu condensat (de la Lidl) era ambalat in carton (cel de 350 ml, neindulcit - nu cel din tuburile metalice). Asa ca a trebuit sa improvizez un sos pornind de la zahar caramelizat si adaugand laptele condensat ulterior. A mers foarte repede toata treaba iar rezultatul a fost foarte bun. Eu i-am pus si un strop de sare marina la final pentru a mai echilibra dulcele intens. Merita incercat! Sarea intensifica gustul de caramel si mai tempereaza dulceata excesiva a acestuia.
Sosul acesta se poate folosi si la alte preparate: inghetata, salate de fructe, alte foietaje mai uscate.
Intr-o craticioara cu pereti inalti (se va umfla caramelul cu laptele condensat) se pune zaharul impreuna cu apa si se lasa sa fiarba si sa se caramelizeze. Culoarea caramelului trebuie sa fie medie (nici foarte blond dar nici foarte inchis - devine amar). Se trage craticioara de pe foc si se adauga 1/3 din laptele condensat (nu mai mult pentru ca se umfla si bolboroseste foarte tare!). Se amesteca cu grija (sa nu va stropiti) si cand se calmeaza se adauga si restul de lapte condensat.
Se pune din nou craticioara pe foc mic si se amesteca in ea 4-5 minute avand grija sa nu dea afara. In acest rastimp sosul va mai scadea si va deveni mai legat. La final se stinge focul si se pune vanilia (zahar vanilat sau miez de baton de vanilie) si se presara putina sare marina.
Deoarece laptele condensat pe care l-am avut a fost destul de slab a trebuit sa adaug un pic de unt in sosul cald. Se amesteca usor si se lasa deoparte.
Bananele se decojesc si se taie in 3 bucati cilindrice fiecare.
Foile de placinta se portioneaza in dreptunghiuri cam de 20 x 25 cm. Cel mai simplu este sa va decupati 2 dreptunghiuri de hartie cu aceste dimensiuni si sa incercati sa le incadrati cat mai bine pe suprafata foilor, cu pierderi minime. Eu am pus toate 12 foile unele peste altele si am trasat cu un cutit usor contururile celor 2 dreptunghiuri si apoi am taiat cu foarfeca bucatile necesare, toate deodata. Vor ramane margini care se vor folosi si el. Fiecare rulou este compus din 3 straturi de aluat: cel exterior si interior sunt dreptunghiuri intregi, frumoase, iar cel mediu poate fin din "cazaturi". Se ia un dreptunghi frumos si se unge cu putin unt topit. Peste el se aseaza un strat de "cazaturi" care se ung si ele putin si se incheie cu un alt dreptunghi frumos. Pe acesta se aseaza 1/2 de banana si un patratel de ciocolata si se ruleaza ca la sarmale.
Rezulta 12 rulouri care se ung la exterior cu restul de unt topit si se aseaza pe hartie de copt intr-o tava.
Rulourile se coc 30 de minute pana devin aurii si crocante (la 200C, treapta inalta la cuptoarele cu gaz).
Sunt gata! Ai mei au fost impartiti: unii au vrut cu/altii fara sos caramel. Ciocolata din interior a invaluit bananele moi si aromate. Sunt foarte bune si asa!
Dar varianta cu sosul caramel picurat deasupra (acompaniat de nucile crocante) a fost de vis! Sarea din caramel a echilibrat intreaga compozitie impreuna cu ciocolata amaruie