Reteta Desert Eclere cu crema de vanilie, varianta fara zahar
Cand vine vorba de eclere sunt cea mai mare fana, as manca cel putin unu in fiecare zi. Acum o saptamana am fost sa dau o comanda de niste colacei si este si cofetarie acolo. Mi-au ramas ochii fix pe eclere, dar recunosc ca nu imi plac cele cumparate, parca nu au acel gust. Asa ca, acum in week-end, m-am gandit ca rasfatul sa fie in primul rand pentru mine. Am copt cojile cu o seara inainte, iar a doua zi le-am umplut, decorat si savurat. M-am murdarit pe la gura si mancam din ecler ca si cum nu am mai mancat in viata mea 😃😃😃. Da, le iubesc si este unul din deserturile mele preferate din copilarie 😍. E bine ca mi-am facut pofta (am pus cateva coji coapte si la congelator, pentru o alta pofta) de acum pot sa ma linistesc! Au iesit o minunatie! Eu le-am pregatit cu indulcitor natural, dar voi puteti folosi zahar, daca nu sunteti fani indulcitor.
Ingrediente pentru Reteta Desert Eclere cu crema de vanilie, varianta fara zahar:
Cum se prepara Reteta Desert Eclere cu crema de vanilie, varianta fara zahar:
Aluatul: Cerneti faina. Intr-o cratita puneti apa cu un praf de sare si le transferati pe foc. Cand incepe sa clocoteasca, adaugati untul taiat cuburi. Amestecati pana este complet topit. Dati focul la mic, turnati toata faina si amestecati bine pana este incorporata. Luati de pe foc, transferati aluatul intr-un bol si il lasati 5 minute sa se racoreasca. Adaugati ouale, unul cate unul si mixati dupa fiecare pana este bine incorporat. La final adaugati vanilia. Puneti aluatul intr-un pos, cu dui mai larg. Puneti hartie de copt pe o tava, formati betisoare din aluat, cu distanta intre ele. Le faceti cat de mari doriti. Introduceti tava in cuptorul incins la 210 grade pentru 10 minute, apoi reduceti temperatura la 180 de grade si le mai lasati 15-20 de minute. Cand sunt gata, le scoateti din cuptor si le lasati sa se racoreasca. Mie mi-au iesit 25 de bucati.
Crema de vanilie: Intr-un bol puneti galbenusurile, indulcitorul si le mixati. Adaugati amidonul si 150 ml de lapte, amestecati bine. Restul de lapte il puneti la fiert intr-o cratita. Cand da in clocot, dati focul la mic, adaugati amestecul de galbenusuri, dar il treceti printr-o sita. Amestecati bine si continuu, pana se ingroasa crema ca o budinca. O luati de pe foc, puneti vanilia si amestecati. O acoperiti cu folie, o lasati sa se raceasca. Crema rece o mixati putin, adaugati untul de la temperatura camerei si mixati. Smantana rece pentru frisca o mixati pana prinde putin volum. Adaugati indulcitorul pudra, mixati pana obtineti o consistenta spumoasa. Taiati eclerele in doua, pe lungime sau doar un capacel (eu le-am taiat pe jumatate). Puneti crema de vanilie intr-un pos, umpleti eclerele. In alt pos puneti frisca si o puneti peste crema de vanilie. Deasupra asezati capacele de ecler. Intr-un bol de inox puneti ciocolata rupta bucatele cu smantana pentru frisca. Transferati bolul pe baie de aburi, amestecati pana ciocolata este complet topita. Luati bolul de pe baia de aburi, glazurati fiecare ecler. Deasupra presarati decoratiuni.
Le pastrati la rece, acoperite. Sa aveti pofta!
Sa incercati si reteta Choux a la creme cu zmeura sau reteta clasica de Eclere de casa
Va recomandam cu drag si reteta Tort Saint Honore