Toamna, vinetele se găsesc din belșug și pot fi gătite în foarte multe feluri, Cel mai mult îmi place salata de vinete, de când eram copil, dar îmi place și să experimentez mereu, noi rețete.
Reteta de vinete in straturi, cu sos de rosii si cascaval, la cuptor este foarte gustoasa și se prepară ușor și repede.
Iata cum se pregateste Reteta de vinete in straturi, cu sos de rosii si cascaval, la cuptor
Spălăm vinetele în apă rece și le tăiem rondele, de grosimea unui deget. Punem vinetele în apă sărată și le ținem minim o jumătate de oră, pentru a îndepărta gustul amar.
Observație: La fel de bine putem să presărăm sare pe feliile de vinete și să le lăsăm să stea chiar și 2 ore. Ele vor lăsa o zeamă maronie, foarte amară.
Între timp ne ocupăm de sosul de roșii. Într-o tigaie, punem puțin ulei, roșia tăiată cubulețe, sucul de roșii și condimente după gust și preferință. Lăsăm roșiile și sucul de roșii să se gătească până devin un sos omogen. Pentru un plus de savoare, abia la sfârșit punem usturoiul tăiat/pisat, punem capacul și oprim focul.
Clătim vinetele cu apă rece, le scurgem de apă și le tamponăm cu șervețele de hârtie sau prosoape de bucătărie. Rondelele de vinete, date prin făină albă, la prăjim într-o tigaie în ulei încins, în prealabil.
Într-un vas termorezistent, așezăm ingredientele, în straturi. Pe fundul vasului punem puțin sos, un rând de vinete, apoi cașcaval feliat/răzuit, sos re roșii, frunze de busuioc sau mentă și tot așa până ce terminăm toate ingredientele.
Observație: Eu am folosit verdeață de pătrunjel, deoarece asta am avut la îndemână!
Deasupra presărăm parmezan răzuit, verdeață și punem capacul. Punem vasul în cuptorul preîncălzit și-l ținem cam o jumătate de oră! Oprim focul și preparatul este gata!
Poftă bună!
Vezi si reteta de Vinete umplute
1
Pentru a reusi aceasta Reteta de vinete in straturi, cu sos de rosii si cascaval, la cuptor, este bine sa tineti cont de urmatoarele:
2
Tăiați vinetele rondele, de grosimea unui deget.
3
Puneți vinetele în apă sărată sau presărați-le cu sare, pentru a îndepărta gustul amar.
4
La prepararea sosului puteți folosi roșii proaspete, din conservă sau doar suc/pastă de roșii.
5
Pentru aromatizarea sosului puteți folosi frunze de busuioc sau mentă, rozmarin, oregano, cimbru mărunțit sau verdeață de pătrunjel!
6
Dacă nu aveți parmezan, atunci puteți folosi telemea.