Reteta de preparare a papanasilor Cand am plecat din tara in ianuarie 1982 cu 2 copii: unul de 4 ani si anul de 4 luni, nu am avut dreptul decat la un singur bagaj de 20 de kg( cantarit de autoritatile de la Otopeni la gram !!!).Tot ce am putut lua in poseta a fost cartea de bucate "Sanda Marin" a bunicii mele: editia a V-a ,prefatata de Pastorel Teodoreanu si pe care ea a primit-o cadou de Craciun de la bunicul meu in anul 1940. Reteta mea de papanasi este din aceasta editie si mi-a reusit de la prima incercare.
Reteta de preparare a papanasilor
Se amesteca intr-un bol ingredientele pentru papanasi pana se omogenizeaza compozitia.
Se ia cu lingura din ea, se fac cu mâna muiată în făină mici găluşte rotunde, se turtesc puţin între mâini şi cu degetul se face la fiecare o adâncitură la mijloc.
Se pune intr-o cratita pe aragaz apa si putina sare. Cand apa fierbe se pun papanasii si se fierb la foc mic 10 minute.
Intre timp se prepara pesmetul. Intr-o tigaie anti-aderenta se topeste untul si se adauga pesmetul; se prajeste pana ia o culoare aurie. Se pune intr-un bol si se amesteca bine cu zaharul. Papanasii se scurg si se tavalesc in bolul cu pemet.
Se scot pe un platou. Se servesc fierbinti.
Pofta buna!