Reteta de mucenici moldovenesti cu aluat dospit, insiropati cu sirop de rom si vanilie

de RuxyRux in Dulciuri, 9 Mar 2016 | 14085 vizualizari

 

Incredibil de deliciosi...ii recomand cu mare drag! Reteta de mucenici moldovenesti cu aluat dospit, insiropati cu sirop de rom si vanilie, reteta pe care o repet an de an si nici nu-mi doresc alta!

 

INGREDIENTE

Ingrediente Reteta de mucenici moldovenesti cu aluat dospit, insiropati cu sirop de rom si vanilie

  • 1 kg 250 gr. faina
  • Maia: 2 pliculete drojdie uscata( 14 gr.), 1 lingura zahar, o lingura faina, 5 linguri lapte
  • 5 galbenusuri
  • 350 gr zahar
  • 2 cani de lapte( cana clasica, nu chiar plina)
  • 1 lingura plina de smantana
  • 120 gr. unt
  • 2 linguri ulei
  • un praf de sare
  • vanilie
  • esenta de rom
  • coaja de portocala( BIO) sau lamaie
  • pentru uns: 3 galbenusuri de ou si 5 linguri lapte

Sirop:

  • 200 gr zahar
  • 4 cani de apa de izvor( cate doua cani la fiecare tava, ies doua tavi de mucenici, 15 bucati)
  • vanilie
  • esenta de rom
  • o cana jumatate de nuca macinata , vanilie, o lingura de zahar
Portii: 15
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Reteta de mucenici moldovenesti cu aluat dospit, insiropati cu sirop de rom si vanilie:

Preparare Reteta de mucenici moldovenesti cu aluat dospit, insiropati cu sirop de rom si vanilie

Se prepara maiaua din faina, zahar si drojdie si se lasa 15 minute la crescut la loc cald in bucatarie.

Laptele se incalzeste si in el se topeste zaharul, se adauga si untul si se topeste si apoi aromele. Cand este inca cald, se adauga smantana apoi se pun galbenusurile si se amesteca bine, este important sa ramana cald.

Faina se cerne si peste ea se adauga sarea pe margine, apoi  compozitia de lapte si se framanta aluatul, adaugand si uleiul la final,  cele doua linguri, atat cat se omogenizeaza bine (7 minute).

Se lasa vasul la crescut  la loc caldut(eu l-am acoperit cu un servet), timp de o ora, o ora jumatate sa creasca aluatul.

Se rup bucati cat pumnul si se formeaza snururi care se impletesc (vezi imaginea) sub forma de opt si se asaza in tava unsa cu unt.

Se mai lasa 30 de minute la crescut, se ung cu galbenus amestecat cu lapte caldut si se coc 35 de minute sau pana se rumenesc frumos.

Intre timp se prepara siropul, se pune apa, zaharul, aromele si se infierbanta cat sa  se topeasca zaharul (nu se da in clocot), apoi se toarna imediat peste mucenicii  abia scosi de la cuptor. Se ung cu miere cat sunt calzi si se presara nuca dupa dorinta.

Sunt tare deliciosi!

Aici gasesti varianta de mucenici moldovenesti de post iar daca esti muntean, sigur preferi o reteta de mucenici muntenesti.

Eu deseori pregatesc mucenicii cu acelasi aluat ca la acesti covrigi polonezi.

 

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de mucenici moldovenesti cu aluat dospit, insiropati cu sirop de rom si vanilie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (38)

RuxyRux 1

13.03.2016, 22:34

Sunt minunati Mirelusa

PausescuElena 1

09.03.2019, 10:43

Buna ziua ,ma intereseaza la cate grade ai coci? Multumesc

RuxyRux 1

09.03.2019, 11:50

Buna ziua, la 180 de grade Celsius! Spor va doresc!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Reteta de mucenici moldovenesti cu aluat dospit umpluti cu nuca