Reteta de cozonacei pentru Mosii de Toamna

de Constelatialeu in Dulciuri, 4 Noi 2022 | 5757 vizualizari

 

Maine 5 noiembrie in calendarul ortodox sunt Mosii de toamna, pomenirea mortilor. Asa ca m-am apucat de framantat cozonaci. Am ales sa scriu aceasta Reteta de cozonacei pentru Mosii de Toamna, poate va ajuta cand aveti de facut mai multi cozonacei. De ceva ani am ales ca atunci cand impart sa impart un cozonacel intreg. Am folosit tavi de aluminiu, tava cu dimensiunea cea mai mica, n-am masurat-o, dar astea sunt STAS, din 2 kg de faina am obtinut 10 cozonacei de 350 g fara umplutura ( cu umplutura nu i-am mai cantarit) si unul de 470 g . La final, dupa ce i-am copt, fiecare cozonac a avut cca 503 g ( cei 10 cu 350 g aluat).
Ingredientele principale sunt: faina, zahar, oua, lapte, unt, nuca, stafide.

 

INGREDIENTE

  • Ingredientele pentru Reteta de cozonacei pentru Mosii de Toamna
  • Aluat
  • 2 kg faina
  • 500 g zahar
  • 1 fiola esenta vanilie
  • 1 fiola esenta portocale
  • coaja de lamamie si portocala
  • 10 galbenusuri
  • 1 l lapte cu 3,5 % grasime
  • 150 g unt cu 82% grasime
  • 150 ml ulei
  • 1 lingurita sare
  • 6 pliculete drojdie uscata ( 6x7 gr )
  • Umplutura
  • 500 g nuca prajita si macinata
  • 3 linguri zahar farin
  • 100 g cacao
  • lapte cat sa obtinem o crema mai moale
  • 1 esenta rom
  • 650 g rahat colorat
  • 200 g stafide
  • Pentru uns
  • 2 galbenusuri + 3 linguri lapte
  • Zahar brun si mac pentru presarat deasupra
Portii: 11
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Reteta de cozonacei pentru Mosii de Toamna:

Iata cum se prepara Reteta de cozonacei pentru Mosii de Toamna

Aluat : Am scos de seara ouale din frigider. Intr-un castron incapator am cernut faina, am presarat sarea pe margine, in mijloc am facut o adancitura. Am incalzit laptele, sa fie caldut nu fierbinte, am adaugat 3 linguri de zahar din toata cantitatea, drojdia uscata si 3 linguri de faina si am amestecat bine cu un tel, am lasat sa se activeze drojdia cca 10 min. Cat timp droajdia a stat la activat, intr-un castron am pus galbenusurile cu zaharul, esentele, coaja de lamaie si portocala si am mixat bine. Peste galbenusuri am turnat maiaua formata, am omogenizat si am turnat totul peste faina. Am omogenizat amestecul, apoi am inceput sa adaug untul topit amestecat cu ulei ( sa fie caldut, nu fierbinte), putin cate putin. Am framntat aluatul pe masa de lucru cca 30 min. Am asezat aluatul in castrostron, am acoperit castronul cu folie alimentara si am lasat sa creasca cca 1 ora la loc cald. 

Umplutura : Intr-un castron am pus nuca macinata, zaharul, cacao, esenta de rom, apoi am diluat cu lapte pana am obtinut o crema mai moale, care sa se intinda usor pe suprafata aluatului de cozonac.

Dupa ce aluatul a crescut, l-am cantarit ca sa il pot imparti, am obtinut 3,970 g aluat din care am format 11 cozonaci, 10 cu 350 g aluat si 1 cu 470 g. Am format 11 bile, fiecare bila am impartit-o in doua, am intins 2 dreptunghiuri pe care le-am uns cu crema, am presarat stafide si bucatele mici de rahat, am rulat si apoi am impletit in doua si am format cozonacelul. Am uns formele de aluminiu cu ulei si am asezat cozonaceii in forme, am lasat 15 min sa mai creasca, apoi am uns cu galbenus de ou amestecat cu lapte, am presarat zahar brun si mac. Am preincalzit cuptorul la 180 grade si am copt cozonacii pana au inceput sa se rumeneasca frumos si au trecut testul scobitorii. Ca durata depinde de cuptorul fiecaruia de aceea nu am scris timpul de coacere, fiecare ne cunoastem cuptorul si stim cum functioneaza.

Vezi si reteta de Cozonacul bunicii

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de cozonacei pentru Mosii de Toamna" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe - Rețeta simplă și delicioasă

ieri la 10:37

Chec cu ciocolată și alune - Deliciu pufos cu glazură crocantă

pe 25.06 la 09:13

Pastă tartinabila de peste afumat - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 24.06 la 07:17

Pâinici Naan - Rețeta simplă și gustoasă care te va cuceri

pe 23.06 la 09:34

ULTIMELE COMENTARII

Dafur

Dacă ești în căutarea unui colier din argint elegant și de calitate, merită să arunci o privire pe https://www.chanti.dk/p-halskaeder-i_soelv . Aici vei găsi o selecție variată de coliere din argint sterling autentic – de la modele simple și clasice până la modele moderne. CHANTI este sinonim cu calitate, prețuri corecte și un magazin online ușor de utilizat. Fie că este un cadou sau pentru tine – un colier din argint conferă fiecărei ținute o notă elegantă. Datorită livrării rapide și plății sigure, noua ta bijuterie preferată este la doar câteva clicuri distanță.

De ce purtam bijuterii?

TOP
utilizatori

Rocsi

2439 puncte

vasimur

158 puncte

RODIMUR

134 puncte

MotanLaOale

70 puncte

oanapl

7 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Rulouri cu crema de vanilie - Reteta delicioasa pentru un desert crocant si bun