Hmmm...Ce mi-am zis eu inainte de Craciun... Am sa-i fac! Facusem doar de doua ori pana atunci,prima data a fost esec total,a doua oara(anul trecut),mai bunicei putin. Acum mi-am zis: nu se poate sa nu-mi iasa! Si...am trecut la treaba... Si am fost laudata :)
Se cerne faina. Intr-un vas se incalzeste laptele cu toata cantitatea de zahar si esentele. Se lasa la racit. Cuptorul trebuie sa fie incalzit ,ca si in bucatarie de altfel.
Se pregateste maiaua. Drojdia se topeste cu o lingura de zahar+2 linguri faina+2-3 linguri lapte. Se lasa la crescut in mijlocul movilei de faina. Cand si-a dublat volumul se adauga toata cantitatea de lapte si 5 galbenusuri frecate. Se incepe framantatul. Din cand in cand ne inmuiem mainile in untul topit si racit. Se framanta aluatul timp de 30 de minute. Il lasam la dospit acoperit cu un servet curat, 40 de minute.
Impartim aluatul in 2 (sau in 4). Se intinde pe masa unsa cu ulei. Se adauga umplutura (albusuri batute spuma cu zahar si amestecate cu cacao, nuci maruntite, rahat, stafide). Se ruleaza, se pune in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se mai lasa la dospit pana isi dubleaza volumul. Se ung cu galbenusul de ou si se baga la cuptor, aproximativ 40-50 de minute.