Mai pe scurt, e ca un blat ptr tort foarte dulce, cu mult sirop! E o reteta greceasca, foarte des intalnita in patiserii. Se mananca asa cum e, dar puteti sa va folositi imaginatia si sa puneti frisca deasupra, sau ornat cu putina dulceata de cirese amare, sau pur si simplu presarati zahar pudra, decizia e a voastra!
Bateti cu mixerul untul si adaugati pe rand galbenusurile si continuati sa mixati inca cateva minute apoi adaugati si coaja de lamaie rasa.
Amestecati faina cu sarea si praful de copt apoi adaugati la compozitia de mai sus. In timp ce amestecati, adaugati consecutiv grisul si laptele. Puneti si migdalele si la sfarsit albusurile de oua care in prealabil au fost batute spuma ca ptr bezea.
Amestecati inca putin usor si apoi turnati compozitia intr-o tava dreptunghiulara, sau rotunda diametrul 32cm, unsa deja cu unt. Coaceti la cuptorul preincalzit la 180C (depinde de cuptorul fiecaruia) in jur de 1 ora.
Cand s-a racit, inainte de a turna siropul, taiati pe diagonala sub forma de carouri.
Ptr Sirop:
Fierbeti ptr 10 min zaharul, apa si cu sucul de lamaie. Turnati siropul incet, dupa ce ravani s-a racit putin.
Poate ramane la temperatura camerei 2 zile, dar acoperit cu film transparent ca sa nu se usuce, apoi din a 3 zi putem pune la frigider.
1
Aceasta reteta, o fac intreaga doar cand am musafiri, cand suntem numai noi, familia (2 adulti si 2 copii) fac doar jumatate din reteta, ptr ca iese foarte mult!