Ratatouille a fost inițial un fel de mâncare preparata vara, cu legume proaspete, de catre tarani care aveau la dispozitie putine ingrediente.
Ratatouille originala din Nisa nu conține vinete, pentru ca nu erau disponibile în aceeași perioadă a anului cu celelalte legume. Ingredientele originale ale ratatouille tradiționale sunt roșiile, dovleceii, ardeii, ceapa și usturoiul. Puteți adăuga câteva plante aromatice din Provence și busuioc.
Ratatouille francez poate fi servit ca un fel unic (însoțită de orez, cartofi sau pâine franceză simplă). Mai frecvent este servita ca garnitura.
Punem uleiul într-o tigaie sa se incalzeasca si adaugam usturoiul zdrobit, sucul de roșii și busuioc. Adăugam sare și piper și gătim timp de 10 minute.
Intre timp, pregatim toate legumele.
Se curata vinetele de coaja, un rand da si unul nu, si se taie felii rotunde, groase de 1/2 cm.
Se taie si dovleceii tot felii rotunde de 1/2 cm.
Se curata ardeii de seminte si se taie bucati mari cat feliile de dovlecel.
Se curata rosiile si ceapa si se taie felii de 1/2 cm.
Punem toate legumele pe tava alternate, cum arata in poza mai jos.
Punem sosul de roșii peste legume, cimbru, patrunjel și 250 ml apa calda sau supa de legume daca aveti.
Gătim în cuptor la 190 de grade C, timp de 40 de minute până sunt coapte toate legumele.
1
servim cu orez fiert ca fel principal pentru zilele de post, dar si ca un fel de garnitura.