Reteta de fata este una veche,pe care o prepar mereu cand am rata .
Rata o transam, scoatem grasimea si pielea cu partile mai grase, taiem marunt si le punem intr-o tigaie la topit . Pieptul ,aripile si pulpele si le saram . piperam si le dam deoparte.Carcasa fara piele si grasime le punem la fiert intr-un litru si jumatate de apa rece,spumim si lasam la fiert pana obtinem o supa .
Varza o trecem prin apa rece si o lasam la scurs,apoi o tocam fideluta si stoarcem exesul de apa.
Scoatem jumarile din tigaie,in grasimea obtinuta punem aripile ,pieptul si pulpele la prajit, pana carnea devine aurie. Dam deoparte.
Morcovul il taiem rondele,ceapa tocata mai mare si usturoiul strivit cu cutitul.Le punem pe toate in grasimea in care s-a prajit rata.Calim pana legumele capata o nuanta aurie,adaugam pasta de ardei gras si varza , lasam 5 minute pe foc . Transferam totul intr-un vas termorezistent. Adaugam prunele uscate si deasupra carnea rumenita . Adaugam supa, foile de dafin si crenguta de cimbru.Supa trebuie sa acopere doar varza.Acoperim vasul si-l dam la cuptor pentru 2 ore.
Se serveste cu ardei iuti si puteti pune peste varza o lingura de smantana.
Pofta buna!
1
daca varza murata si este prea acra,lasati-o la desarat in apa rece pana a 2-a zi.