De cand a venit vara si au aparut fructele de sezon, am cam omis ciocolata, care pana la urma e dulcele meu preferat, n-are rost sa ne ascundem dupa fel de fel de cuvinte. Cand am postat reteta pentru raspberry cupcakes mi-am dat seama ca a trecut cam mult de cand am facut un desert cu ciocolata. Normal ca trebuia sa remediez situatia, asa ca m-am pus repede pe treaba. Si daca tot am omis ciocolata prea mult, am zis ca ori fac acum ceva super ciocolatos, ori nu fac deloc :P
Asa ca a iesit aceasta tarta cu zmeurica si muuulta ciocolata!
Reteta este dintr-o carte minunata Michel Roux - Pastry, unde sunt prezentate cu maiestrie fel de fel de retete din patiseria frantuzeasca. Pozele de acolo iti lasa gura apa, fie ca e vorba de desert, fie ca e vorba de aluaturi sarate. Multe m-au fascinat pe mine, si sincer sper sa reusesc sa fac cat mai multe din ele. Pentru inceput am ales aceasta tarta parfumata.
Este o reteta destul e usoara. Cel mai mult vom avea de lucru la baza, insa umplutura se face cat ai zice ciocolata :))
Asadar pregatim baza dupa cum urmeaza. Faina, zaharul , sarea le punem intr-un castron mare, in mijloc adaugam untul si oul si incepem sa framantan cu varfurile degetelor. Treaba asta o facem pana cand aluatul devine omogen. Adaugam semintele de la pastaia de vanilie si mai amestercam de cateva ori cu dosul palmei, pana cand semintele sunt distribuite uniform. Dam aluatul la rece pentru cel putin o ora.
Intre timp...luam repede zmeura, o spalam si o lasam la stors.
Putem sa facem chiar si umplutura, avand in vedere ce calduri sunt afara, sigur nu se intareste :D
Punem pe foc smantana pentru frisca, o incalzim pana la puntul de fierbere. In momentul in care vedem ca apar primii bulbuci oprim focul si adaugam ciocolata neagra (de buna calitate :P) rupta bucatele. Eu am folosit ciocolata cu 60% cacao, poate sa aiba procentul de cacao si mai mare, mai mic nu-l recomand.
Amestcam bine pana cand ciocolata e incorporata complet in frisca si dam deoparte.
Pregatim o tava de tort/tarta cu diametrul de 21 cm, o ungem bine cu unt.
Scoatem aluatul din frigider, si ii dam o forma rotunda cu diametrul mai mare decat cel al tavii. Aluatul sa aiba o grosime de 2-3 mm. Asezam frumos aluatul in tava, daca se rupe nu e problema, putem sa aranjam in tava partea 'defecta' :P
Intepam aluatul cu furculita (asta ca sa stie ca nu cumva sa se umfle la copt), asezam hartie de copt peste el si boabe de fasole. Dam tava la rece pana incalzim cuptorul.
Da, cuptorul...stiu ca nu vreti sa auziti de el, dar pentru dulcegaria asta nu aveti nevoie de el foarte mult. Deci clar nu e cazul de suparare. Cat timp? 20 de minute la 190 de grade, dupa care scoatem hartia de copt si boabele de fasole si mai introducem tava la cuptor pentru inca 5 minute, dar la 180 de grade de data aceasta.
Asta a fost tot cu cuptorul. Lasam sa se racoreasca putin, si pregatim zmeura.
Zmeura o zdrobim putin de tot cu furculita si adaugam lingurita de menta uscata, apoi amestecam. Peste baza de tarta punem zmeura, incercand sa o distribuim cat mai uniform...dupa care turnam raurile de ciocolata :P
Lasam la rece pentru cel putin 2 ore, poate si mai mult, iar apoi putem sa ne delectati simturile cu multitudinea de arome ce compun minunatia asta de tarta.
Se vede ca mi-a lipsit ciocolata, nu? Pentru ca in tarta asta se gaseste ciocolata din plin :P
Pofta buna!!