Am vazut multe feluri de racituri, cu legume in ea, insa fiecare are stilul lui de a prepara racitura. Aceasta reteta, noi o preparam de multa vreme si asa ne place noua. Mie personal, imi place sa fie curata ca lacrima, fara pic de grasime! :D
Si e asa de buna cu un colt de paine de casa! :X
Se spala bine bucatile de carne, cap, picioare apoi se asaza intr-o oala de inox inalta si se toarna apa, cat sa treaca peste ele de 2-3 degete. Se curata ceapa si se pun intregi in oala si 1 lg sare. Se pune pe foc iute pana cand incepe sa clocoteasca, dupa care se face focul mic si se lasa sa fiarba domol timp de 4-5 ore. Pe la jumatatea timpului de fierbere, se mai adauga sare dupa gust. Din cand in cand, se scoate pe o farfurie putina zeama si se lasa la racit. Daca se incheaga, este gata.
Se stinge focul, se scot bucatile de carne, iar grasimea ramasa se aduna cu ajutorul unui polonic, apoi se pune usturoiul pisat si se mai completeaza cu sare daca este nevoie. Se lasa timp de vreo 10 minute sa se intrepatrunda aromele, apoi se strecoara printr-o sita foarte fina. Daca mai ramane grasime deasupra, se indeparteaza cu ajutorul prosoapelor de hartie.
Se rupe carnea bucati potrivite, se asaza in boluri si se toarna zeama strecurata. Se dau la rece pentru a se inchega.
Se servesc cu boia, piper sau ceapa rosie in apa si otet, dupa preferinte.
Pofta buna!
1
Se poate pune in boluri si picioarele, sunt carora le place sa ciuguleasca!
2
Noi le spunem adidasi la picioare sau unghii, nici nu stiu cum sa le zic mai corect! :))