Mi-am amintit zilele trecute de puiul cu smântână pe care-l prepar mai rar, dar care-mi place foarte mult, așa că am preparat rapid, la tigaie, două pulpe de pui. Evident, am făcut un sos de smântână și găluște, dar de gris, de data aceasta (pentru că mi se par mai pufoase) nu de făină, așa cum fac pentru preparatul cu pui. Vă mărturisesc că a fost un deliciu...
Pulpele se curăță, se spală, se scurg bine de apă într-o strecurătoare și apoi se prăjesc la tigaie cu capacul pus, pe ambele fețe, până ce se rumenesc ușor și se pătrund.
Când sunt gata, se iau din tigaie, se depun pe o farfurie și se lasă în așteptare.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în aceeași tigaie în care au fost prăjite pulpele.
Se pun pulpele în tigaie, se adaugă supa de legume, sau supa concentrată, se acoperă tigaia cu capac și se lasă preparatul la foc mediu, ca să se pătrundă. Se întorc pulpele pe ambele fețe.
Separat, se adaugă amidonul alimentar în smântână, se condimentează cu: sare, piper și condimente pentru pui. Se omogenizează și apoi se subțiază cu supa de legume (supa concentrată).
Se adaugă sosul de smântână în tigaia cu pulpele și se lasă preparatul la foc mic, încă 4-5 minute, amestecând din când în când, ca să nu se prindă de fundul vasului.
Între timp (sau chiar înainte) se prepară găluște dintr-un ou, sare și gris. Se fierb găluștele într-o supă de legume preparată anterior, sau în supă concentrată, iar când sunt fierte, se adaugă în tigaia cu pulpe, sau se păstrează separat, până ce se pun în farfurie, cu sos și carnea de pui.
1
Prăjiți ușor pulpele, la foc mic, în tigaia cu capacul pus, până ce se pătrund și se rumenesc ușor.
2
Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu se ardă și să devină amare, ci căliți-le doar puțin, până ce se înmoaie și au un gust plăcut.
3
Puteți folosi supa de legume (supa concentrată) în care faceți găluștele. Pentru aceasta trebuie să le preparați înainte și să le depuneți într-un vas acoperit, ca să rămână calde, până la servire.
4
Folosiți amidon alimentar numai dacă doriți ca sosul să fie mai gros, dar atunci va trebui să supravegheați atent tigaia, pentru ca acesta să nu se prindă de fund.
5
Odată preparate, găluștele pot fi adăugate în tigaia cu pulpe, când se ia de pe foc, sau se vor păstra separat, până în momentul servirii.