Salut dragii mei prieteni , astazi am pregatit o reteta mai speciala , pentru ca se apropie Sfintele sarbatori de Pasti va propun sa preparati aceasta reteta care sigur nu va vor lasa indiferenti , tot ce trebuie sa faceti e sa aveti rabdare si sa preparati reteta pas cu pas .
1. Gaina sau puiul il spalam bine si il uscam cu servetele de hartie
2. Separam carnea de piele : Puneti puiul cu burta in sus , si cu un cutit bine ascutit veti putea separa puiul foarte usor ( fiti atenti sa nu rupeti pielea ) , pulpele le taiem de la articulatii la fel si aripile .
3. Scoateti pielea de pui tragand de ea ca pe un ciorap , incet si cu grija
4. Pielea de pui se freaca bine cu sare si piper si pe exterior cat si in interior si se baga la frigider pana ce preparam celelalte ingrediente.
5. Scoatem carnea de pe oase si o dam prin masina de tocat carne sau o taiem cubulete mici ( depinde de preferintele fiecaruia )
6. Se taie ceapa marunt la fel ca si ciupercile
7. Pe o tigaie fierbinte punem unt si calim ceapa, adaugam sare si piper , prajiti pana se inmoaie . Dupa ce s-a prajit o dam deoparte .
8. In aceeasi tigaie adaugam putin ulei si punem ciupercile la prajit, dupa ce s-a evaporat apa de la ciuperci adaugam unt si prajim pana se rumenesc putin.
9. Intr-o cratita punem ceapa impreuna cu ciupercile rumenite ( cu tot cu uleiul si untul in care s-au prajit ), adaugam sare, piper, cimbru , ouale si se amesteca bine compozitita.
10. Pe o clatita se adauga compozitia obtinuta cam aproximativ de 3-5 mm., se presoara deasupra cascaval ras prin razatoare si se face clatita in forma de tub (rulada) asa facem pentru toate clatitele .
11. In puiul curatit de carne se umple cu clatitele pregatite .
12. Coasem fata si spatele cu ata la fel prindem cu ata aripile si pulpele in asa mod incat la cuptor sa nu se rupa.
13. Usturoiul il tocam marunt si il amestecam cu smantana sau cu maioneza , fiecare la dorinta ( personal am uns cu maioneza ) si ungem toata suprafata puiului cu aceasta compozitie.
14. Cu o scobitoare facem cateva gauri atit pe burta cat si pe spate , fiti atenti sa nu le faceti prea mari pentru ca pielea de gaina e frageda si se poate rupe in orice moment ( la copt ).
15. Pe o tava se pune hartie de copt unsa cu ulei sau daca preferati mai sanatos puneti niste crengi sau scobitoare in asa fel incat gaina sa nu atinga suprafata tavei .
16. Se baga puiul la cuptor pentru 60-80 min. la temperatura de 180 ° C.
17. Cand e gata il scoatem din cuptor, il lasam putin sa se raceasca , il punem pe un talger mai mare cu burta in sus , se pune o farfurie plata pe ea se adauga greutate si se baga la frigider ( cu tot cu ata cusuta ) pentru 4-5 ore sau pe noapte .
18. Puiul gatit se scot atele , se taie in doua jumatati si se taie felii de aproximativ 1.5 - 2 mm
La servire se decoreaza cu verdeturi si legume.
Se serveste ca un aperitiv rece.
Pofta Buna !!!