Puiul "Kung Pao" care mai este numit si " Gong-bao" sau " Kung Po", este o reteta stir-fry, picanta, preparata cu pui, alune, legume si chilli.
Reteta face parte din bucataria Szechuan, originala din provincia Sichuan, China. Cu toate ca reteta este din Sichuan, ea s-a extins, in toata China, chiar daca a suferit unele, mici, modificari.
Se crede, ca reteta a primit numele dupa Ding Baozhen ( 1820-86), care facea parte din Dinastia Qing si care a fost guvernatorul provinciei Sichuan.Titlul sau a fost "Gongbao" ( Kung-Pao).
Numele " Kung-pao", deriva de la numele titlului sau.
In perioada, "Revolutiei Culturale", numele retetei a suferit o distorsiune, pt ca era asociata cu Ding. Atunci reteta a fost numita " Bucati de pui prajite rapid" ( Hongbao Jiding), pana in 1980, cand i-a fost reabilitat numele.
Carnea se taie bucatele si se amesteca cu sosul mai sus amintit pt marinata. Dupa, care se da la frigider pt 30 minute.
Cat carnea sta la marinat, se pregatesc legumele. Asadar, se curata si se taie cuburi ardeii galbeni, ardeii rosii, morcovii si ceapa. In schimb usturoiul, ardeii iuti si ghimbirul se curata si se taie cat mai marunt.
Pana una, alta se poate pregatii si sosul. Asadar, se amesteca toate ingredientele, mai sus amintite, iar pasta rezultata se lasa deoparte.
Dupa ce carnea a stat suficient la marinat, se pune la prajit in ulei, pt 3 minute, la foc mare. Prajita se pune intr-un bol si se lasa deoparte.
Alunele se pun la prajit, cateva momente, pana se simte un miros de copt, de la ele. Dupa care se scot pe o farfure si se lasa deoparte.
Mai apoi, se pune o tigaie cu ulei la foc mare, iar cand e incalzit, se pun ardeii iuti. Dupa cateva momente, se pun bucatile de ghimbir si usturoi ( iubesc mirosul de ghimbir prajit!!!!). Se amesteca bine, dupa care se adauga ceapa si se lasa la calit, pt 30 de secunde. Se pun si ardeii si morcovii, taiati care se lasa la calit pt nici mai mult nici mai putin de 1 minut. Si in cele din urma, in tigaie se pune si carnea.
Apoi, se punalunele si totul se lasa sa se prajesca pentrut inca 1 minut, dupa care se adauga sosul, deja pregatit.
Se mai lasa, pe foc, pana sosul se ingroasa...apoi se poate servii!!
1
orez
2
paste de orez