Se taie puiul cu ajutorul unui cutit sau o foarfeca de bucatarie de-o parte si de alta a sirei spinarii. Se inlatura sira spinarii, se spala bine puiul atat la interior cat si la exterior. Se zvanta cu prosoape de hartie, se aplatizeaza puiul, i se leaga picioarele unul de altul si se condimenteaza pe toate partile cu sare si fulgi de chili rasniti. Se pun la incins 2 linguri ulei de masline, se pune puiul cu pielea in jos si se prajeste cateva minute pana capa crusta. Se scoate puiul din tigaie si se pune intr-un vas termorezistent cu pielea in sus. Se stropeste puiul cu sirop concentrat din fructe de padure si se da la cuptorul incins la 190-200 grade pentru 50-60 minute.
Pentru garnitura: in tigaia in care am prajit puiul mai adaugam 1-2 linguri ulei de masline, adaugam ceapa taiata marunt si o calim pana devine translucida. Se adauga ciupercile, se mareste flacara si se calesc la foc iute pana scade zeama lasata. Se adauga stafidele, sare si piper dupa gust si se continua calirea pana zeama scade consistent. Separat se fierbe orezul in apa cu sare conform instructiunilor de pe ambalaj. Se scurge orezul de apa, se clateste, se adauga la ciupercile prajite.putin unt, se adauga patrunjel tocat fin si se amesteca. Se pune pe un platou orezul, peste orez asezam puiul, iar deasupra punem sosul format in vasul in care am copt puiul. Sa va fie de folos!!
1
chiar daca am pus sirop de fructe si stafide mancarea nu este una dulce
2
de preferat daca aveti sa folositi sirop sau melasa de rodie
3
ciupercile sunt proaspat culese si sunt extrem de fragede...se pot consuma si crude