Prajitura televizor

de stefy_a in Prajituri, 28 Oct 2016 | 6381 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Foi de cacao (2 buc. pentru o tava de 20x30 cm):
  • - 1 ou
  • - 100 g zahar
  • - 300 g faina
  • - 5 linguri lapte
  • - 5 linguri ulei
  • - 2 linguri cacao
  • - o lingurita esenta de rom
  • - 1/2 lingurita bicarbonat de amoniu stins cu putin otet
  • Blat pandispan:
  • - 4 oua
  • - 175 g zahar
  • - 5 linguri ulei
  • - 6 linguri faina
  • - putina esenta de rom
  • Crema:
  • - 400 ml lapte
  • - 10 linguri zahar
  • - 4 linguri amidon (puteti inlocui amidonul cu faina)
  • - 200 g unt (un pachet)
  • Glazura:
  • - 4 linguri apa
  • - 2 linguri cacao
  • - 200 g zahar
  • - 3 linguri ulei
  • - putina esenta de rom
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura televizor:

Foi de cacao:

- oul se amesteca cu zaharul si cacao

- se adauga bicarbonatul de amoniu stins cu putin otet si se amesteca

- se adauga laptele, uleiul, esenta de rom si se amesteca bine pana se topeste zaharul

- se adauga treptat faina pana se obtine un aluat tare dar care poate fi intins usor sub forma de foaie

- blatul de lucru se tapeteaza cu faina, se imparte aluatul in doua parti egale si se intinde fiecare bucata de aluat sub forma de foaie, cu ajutorul sucitorului, intorcandu-le pe ambele parti pentru a nu se lipi de blat (a doua foaie se intinde in momentul in care e coapta prima, pentru ca riscati sa se lipeasca de masa pana se coace prima foaie-va spun din experienta)

- foile trebuie sa fie de marimea tavii in care le coaceti

- se tapeteaza tava cu hartie de copt si se coc pe rand cele doua foi (puteti sa le coaceti si pe spatele tavii-eu le-am copt clasic in tava)

- se baga tava in cuptorul incins la 180 de grade, timp de 10 minute-foile sunt subtiri si se coc imediat

- cand sunt gata, se lasa la racit si se trece la prepararea blatului de pandispan

Blat pandispan:

- se separa albusurile de galbenusuri

- albusurile se mixeaza spuma cu zaharul, adaugat treptat, pana capata consistenta ca de bezea

- galbenusurile se amesteca cu uleiul

- peste galbenusuri se adauga spuma de albusuri si se amesteca cu o lingura

- se adauga si esenta si se omogenizeaza

- la final se adauga faina, si se amesteca cu o lingura de jos in sus, pana la incorporarea totala a fainii

- compozitia rezultata se toarna in tava de 20x30 cm, tapetata cu hartie de copt, si se da la cuptor, la 150 de grade, circa 30 de minute

- cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit

Crema:

- intr-un vas se adauga laptele, amidonul si zaharul si se amesteca pana se omogenizeaza

- amestecul se pune pe aragaz, pe foc mic, amestecand incontinuu, pana ce se ingroasa ca o budinca -la mine a durat circa 15 minute

- se lasa la racit

- cand s-a racit, untul se mixeaza separat pana capata aspect cremos, si se adauga peste crema

- acum se adauga si esenta de rom si se mixeaza pentru omogenizare

Glazura:

- se pun ingredientele intr-un vas, pe foc mic, amestecand pana cand incepe sa fiarba si devine putin cremoasa - aceasta se prepara la final, dupa ce se asambleaza prajitura, pentru ca se torna fierbinte peste blaturi

Asamblare:

- in tava in care am copt foile, se pune hartie de copt (optional)

- se pune prima foaie de cacao si se adauga jumatate din cantitatea de crema si se niveleaza

- se adauga blatul pandispan, apoi se pune restul de crema si se niveleaza

- in final se adauga a doua foaie de cacao si peste ea se toran glazura

- se da la rece 3-4 ore si apoi se serveste

- cand voi mai repeta reteta, voi insiropa foile de cacao, pentru ca cea de deasupra, s-a intarit putin din cauza glazurii de cacao si a fost mai greu la taiat, la inceput, pana s-au fragezit foile

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura televizor" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (3)

MotanLaOale 1

28.10.2016, 14:40

Nadyne 1

28.10.2016, 21:24

Adauga comentariu...

mirela0911 1

30.10.2016, 08:05

E minunata!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

ieri la 18:08

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

ieri la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura televizor