Aceasta prajitura, cu siguranta, va aduce aminte de copilarie. Eu personal nu o preparasem niciodata, dar de data aceasta am zis sa simta si copiii mei gustul copilariei mele. Si m-am bucurat sa vad ca le place si lor!
Pentru reteta m-am inspirat de la Miha. Multumesc! >:D<
Blat pandispan:
Blat maro:
Crema:
Sirop:
Blat pandispan: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, zaharul vanilat si zaharul adaugat pe rand. Se adauga apa si se bat din nou spuma tare. Se pun galbenusurile pe rand, amestecand usor cu o spatula. Faina amestecata cu praful de copt se pune in doua reprize, amestecand usor pana la incorporare. Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30-35 de minute (testul scobitorii). Cand este gata, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Blat maro: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si zaharul. Untul la temperatura camerei se mixeaza spuma, se adauga pe rand cate un galbenus, apoi cacaua. Se toarna alternativ faina si laptele, apoi se incorporeaza spuma si bicarbonatul de sodiu stins cu zeama de lamaie. Aluatul se imparte in doua parti egale si se coc pe rand doua foi in aceeasi tava in care s-a copt si blatul de pandispan.
Crema: Intr-o craticioara se amesteca faina cu zaharul, zaharul vanilat si laptele. Se pune pe foc si se lasa pana se ingroasa. Se ia de pe foc, se lasa putin sa se racoreasca apoi se adauga untul. Se omogenizeaza bine.
Sirop: Intr-un ibric se amesteca apa cu zaharul si esenta de vanilie.
Asamblare prajitura: Se ia o foaie maro si se asaza pe o tava. Se unge cu jumatate din crema. Blatul de pandispan se unge pe o parte cu gem de caise. Se asaza partea unsa peste blatul maro cu crema. Se insiropeaza apoi blatul de pandispan dupa care se unge din nou cu gem. Se pune si restul de crema apoi se asaza cea de a doua foaie maro.
Se da la frigider pana in momentul servirii.
Pofta buna!
1
Se poate inlocui gemul de caise cu altul pe care-l preferati.
2
Se poate prepara o glazura sau se poate pudra cu zahar pudra.