Prajitura rasturnata cu portocale

de Panacris in Dulciuri, 2 Feb 2016 | 5646 vizualizari

 

În luna ianuarie gazda provocării Cutia misterelor - Mistery box challenge, provocare inițiată de Cerasela Badr El-Din, a fost minunata și buna prietenă Simona Georgescu, cu al ei minunat blog: http://pumpkinmona.blogspot.ro/2016/01/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html. Intr-un final am reușit să aduc și un dulce minunat. Multumesc http://www.reteta-video.ro/retete/prajitura-rasturnata-cu-fructe-portocale-caramelizate.html, pentru inspirație.
P.S. Poze frumoase de prezentare, nu am, deoarece s-a epuizat tare repede răsturnata ;)

 

INGREDIENTE

  • Ouă 5 bucăți,
  • Unt grăsime 85% 200 g,
  • Făină albă de grâu 200 g,
  • Zahăr tos 200 g,
  • Apă de trandafiri 1 linguriță,
  • Amestec de ghimbir și portocale DeLuxe ½ linguriță,
  • Sare iodată 1 praf,
  • Esență de vanilie ½ fiolă,
  • Portocale 2 bucăți,
  • Zahăr tos pentru caramelizat 100 g,
  • Miez de nucă cca. 50 g
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura rasturnata cu portocale:

Portocalele spălate foarte bine cu apă fierbinte și oțet, se taie felii subțiri. Acestea se așează într-o tavă termorezistentă, se presară cele 100 g de zahăr tos pentru caramelizat și miezul de nucă, apoi se introduce tava în cuptorul preîncălzit, pentru cca. 10 minute, la 160 grade, până ce se caramelizează portocalele și miezul de nucă.

Între timp, într-un vas înalt se amestecă ouăle, cu zahărul, mix-ul de ghimbir și portocale, apa de trandafiri, esența de vanilie și se mixează până ce se obține o cremă albicioasă și voluminoasă. Cu cât se mixează mai mult aluatul cu atât va fi mai pufos.   Untul topit și un pic răcorit se adaugă în crema de ouă, mixându-se ușor până ce se înglobează, apoi se adaugă făina cernută, amestecându-se ușor de jos în sus, până ce se omogenizează.

Tava cu portocalele caramelizate se scoate din cuptor, atenție dacă portocalele sunt prea zemoase, se scurge zeama obținută și se introduce tava din nou la cuptor, până ce feliile devin aurii.

Aluatul obținut se toarnă peste portocalele și nucile caramelizate, se scutură tava, ca aluatul să se așeze bine, apoi se dă la copt cca. 30 de minute la 180 grade. După ce trece testul scobitorii, prăjitura se scoate din cuptor, apoi fierbinte, să răstoarnă pe o farfurie, mai mare decât diametrul tăvii. Atenție, farfuria se așează deasupra tăvii, se ține strâns cu ambele mâini, mâinile să la aveți protejate cu mănuși sau prosop de bucătărie, apoi se răstoarnă tava brusc, pe farfurie, se ridică tava ușor, apoi se lasă prăjitura să se răcească complet. Înainte de servire se pudrează cu zahăr farin. Spor și poftă bună!  

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura rasturnata cu portocale" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

anca_rm 1

03.02.2016, 09:10

o prajitura gustoasa , perfecta pentru cafeluta mea

Gherca Daniela 1

03.02.2016, 09:30

super prajitura!

Rocsi 1

03.02.2016, 12:18

Super, buna. Vreau o bucatica...

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Biscuiți crăpați, cu lămâie - Delicioși și ușor de făcut

ieri la 16:01

Melcișori cu nucă și gem - Desertul rapid și delicios

ieri la 15:03

Bruschete cu brânzeturi - Gustarea perfectă pentru orice moment

ieri la 10:53

Ardei umpluți cu brânză, la cuptor - Rețeta simplă, rapidă și gustoasă

pe 29.05 la 10:19

Cartofi la cuptor cu ceapă caramelizată și feta - Rețeta delicioasă care te va cuceri

pe 28.05 la 09:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

2140 puncte

Rocsi

1164 puncte

Panacris

243 puncte

abstract01

200 puncte

RODIMUR

129 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cornulete cu gem si nuca