La multi ani Anca!
Blat maro:
Galbenusurile se mixeaza cu uleiul, pana devin ca o crema. Se adauga esenta de rom.
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul. Se mixeaza pana devin lucioase, ca pentru bezea. Se rastoarna compozitia de galbenusuri si se amesteca usor. Se adauga apoi si faina amestecata cu cacao si praful de copt.
Se omogenizeaza si se toarna compozitia intr-o tava de chec unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se da la cuptor la foc mediu pentru ~jumatate de ora. Se face proba cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Blatul alb:
Cantitatile si modul de preparare sunt aceleasi ca si la blatul maro, doar ca vom elimina cacaoa.
Crema:
Zaharul se caramelizeaza. Se va carameliza atat cat va place sa fie de intens gustul de caramel. Atentie insa sa nu-l ardeti prea tare, caci va fi amar.
Laptele se infierbanta si se toarna peste zaharul caramelizat, apoi se fierbe la foc mic pana se dizolva caramelul.
Amidonul il "desfacem" cu putin lapte cu caramel, apoi il turnam in vasul cu lapte si caramel. Fierbem la foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa. Dam deoparte, adaugam untul moale la temperatura camerei si omogenizam. Dam la rece pana se intareste.
Checurile racite se taie felii, cam de un deget grosime.
Vom incepe sa asamblam prajitura, punand feliile de chec "in picioare", ca si cum am reconstrui checul. Ungem fiecare felie cu crema si alternam culorile, una alba, una maro.
Decor:
Smantana rece se bate cu mixerul la viteza mica pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se intareste bine. Daca este necesar se adauga si un intaritor de frisca.
Imbracam totul cu frisca batuta si acoperim cu un strat de bombonele colorate.
In momentul servirii feliile se taie oblic. Se obtin astfel feliile dungate.
De obicei, eu nu insiropez prajiturile. Daca voua va plac prajiturile insiropate o puteti face.