Am descoperit aceasta prajiturica delicioasa la Lili( Gospodini) cu mici modificari in functie de ce ingrediente am avut in casa si vreau sa ii multumesc mult...nu stiu de ce are aceasta denumire( probabil ca i-a fost dedicata Gretei"...eu i-as fi spus " parfum de toamna" ca tare bine se mai potriveste cu acest anotimp frumos ...
Preparam folie care se fac destul de usor si sunt foarte foarte gustoase astfel ca le voi mai folosi si la alte prajituri.
Am amestecat intr-un vas, drojdia cu ouale si zaharul, am pus si vanilia.
Apoi am topit untul.
Am adaugat in compozitie smantana, apoi untul topit si la urma faina.
Dupa ce am framantat bine aluatul l-am lasat sa dospeasca la loc caldut( de regula langa aragaz).
Am pregatit umplutura macinand nucile, migdalele si apoi amestecandu-le cu zaharul si vanilia( yamyyy ce aroma).
Impartim aluatul in patru si intindem foile.
Am pus foaie, apoi gem desupra si la urma nuca macinata, am procedat asa pana la ultima foaie pe care am lasat-o neacoperita.
Coacem pana se rumeneste frumos.
O taiem cand se raceste si o servim dupa dorinta...mie mi-a ramas nuca si am presarat deasupra...e o prajitura splendida...imi aduce aminte de copilarie si de prajiturile mamei cu foi, gem si nuca care nu stiu cum se numeau insa erau delicioase....
1
Am intins fiecare foaie direct pe hartia de copt( pergament) cu folie de prospetime deasupra, asta face munca mult mai usoara iar foile sunt in siguranta si nu se rup.