Pentru ca maine este Sf. Gheorghe am zis sa fac o prajitura si sa impart in memoria bunicii mele din partea mamei, adica Mami ( asa ii spuneam noi cand eram mici). Mi-am amintit si-o povestioara, toata lumea ii spunea tanti Georgeta, asa am crezut ca este numele ei, abia cand a murit am aflat ca de fapt era Steliana. Am intrebat-o pe mama care e povestea si mi-a zis ca strabunica tot a pierdut copii, cand sa nascut Mami ( nu stiu cine a sfatuit-o ) sa-i puna numele Steliana - cea care sta- desi numele ales era Georgeta,pe vremea aia nasii aveau pretentie sa li se poarte numele.Indiferent cum era in certificat-Steliana, sau cum i sa spus toata viata- Georgeta, a fost o femeie deosebita, gospodina, iubitoare, de la care am avut ce sa invat chiar daca ea nu a stat cu noi, am crescut cu cealalta bunica- mama tatei- de la care am invatat la fel de multe. Ambele bunici erau gospodine desavarsite, sa le odihneasca dumnezeu in pace !
Pentru Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post ai nevoie de urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, faina, gem prune si nuci.
Cum se prepara Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post
Am pus la topit margarina.
Intr-un castron am cernut faina, am pus sarea, zaharul, zaharul vanilat si praful de copt, am adaugat margarina topita, apa, apoi am inceput sa framant, am adaugat esenta de nuci si am continuat sa framant un aluat nu foarte tare. Am cantarit aluatul si am oprit 750 g pentru foaia din tava, 400 g aluat pe care l-am bagat ca congelator sa se intareasca ca sa pot sa-l razuiesc.
Am intins aluatul direct pe foaia de copt, la dimensiunea tavii, am asezat in tava si am intepat foaia cu o furculita.
Gemul l-am pus intr-un castron si l-am blenduit pentru ca avea in el jumatati de nuci, apoi am adaugat nuca taiata si am omogenizat. Am intins gemul peste foaia, am scos de la congelator restul de aluat si l-am dat pe razatoarea cu ochiuri mari.
Am preincalzit cuptorul la 180 grade C si am copt prajitura pana a inceput sa se rumeneasca frumos ( n-am cronometrat cat a durat coacerea, depinde de cuptorul fiecaruia).
Am scos prajitura din cuptor, am lasat-o cca 10 min apoi am pudrat-o cu zahar pudra vanilat si cacao, apoi am portionat prajitura. Chiar daca este o prajitura de post este foarte delicioasa, cine o doreste mai pulce poate adauga mai mult zahar in aluat.
Pentru zilele de post, va recomandam si reteta de Prajitura de post cu mere, Negresa de post cu gem sau Prajitura de post cu suc de rosii.