"Bunatati pentru colindatori"
Blat 1:
Blat 2:
Crema:
Sirop:
Glazura de ciocolata:
Blatul 1
Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare cu zaharul, ca de bezea, apoi se adauga galbenusurile si se amesteca.
Se adauga faina si se amesteca cu o spatula pana ce se incorporeaza in amestec. Compozitia rezultata se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins la 180°C, pana trece testul scobitorii. Cand este gata, se lasa la racit.
Blatul 2
Albusurile se bat spuma cu zaharul si apoi se adauga nucile si se mixeaza. Se adauga si faina si se omogenizeaza. Compozitia rezultata se toarna in aceeasi tava in care s-a copt primul blat si se coace la 180 de grade C, pana trece testul cu scobitoarea. Cand este gata, se lasa la racit.
Crema
Galbenusurile se mixeaza bine cu zaharul si zaharul vanilat pana pana isi dubleaza volumul si devin albicioase.
Separat, se amesteca faina si amidonul cu 200 ml lapte caldut si amestecul de faina se adauga la crema de galbenusuri si se omogenizeaza bine.
Restul de 300 ml de lapte se pun la foc mic, cat sa dea un clocot, apoi se toarna in fir subtire peste compozitia pregatita mai devreme, mixand in continuu. Compozitia se pune la bain-marie si se amesteca incontinuu pana se ingroasa ca o budinca. Se lasa sa se raceasca complet.
Separat se mixeaza untul spuma (la temperatura camerei), apoi se adauga cate o lingura din crema de galbenusuri racita, mixand pana se omogenizeaza bine.
Siropul
Apa se fierbe cu zaharul, apoi cand se mai raceste se adauga esenta de vanilie.
Glazura de ciocolata:
Ciocolata rupta bucati impreuna cu frisca se pun la foc mic si se lasa pana se topeste ciocolata - fara a fierbe amestecul!!
Asamblarea
Blatul 1 se insiropeaza cu jumatate din cantitatea de sirop, apoi se pune crema, blatul 2 care apoi se insiropeaza cu restul de sirop, iar peste el se adauga glazura de ciocolata, partial racita. Eu am ornat si cu ornamente de la dr oetker. Se da la rece pentru cateva ore.