De multa vreme vreau sa fac aceasta prajitura care imi aminteste de copilarie, dar mi-a fost teama de aceste foi cu miere. Ei bine, nu este nimic de speriat iar rezultatul este delicios :)
Incepem cu pregatitul foilor:
Untul, mierea si zaharul le punem intr-o cratita pe foc mic pana se dizolva zaharul complet si incepe sa isi schimbe culoarea.
Dam deoparte si lasam sa se racoreasca putin. Adaugam apoi treptat faina amestecata cu bicarbonatul stins in putin otet. Amestecam bine pana se incorporeaza toata faina apoi adaugam si restul de faina si oul.
Framantam bine si adaugam cateva linguri de lapte, pana la omogenizarea aluatului.
Impartim aluatul in 4 parti egale.
Ungem dosul tavii cu unt si intindem prima foaie, direct pe tava. Dam la cuptor la foc potrivit pana se rumeneste usor (aveti grija pentru ca se coace destul de repede).
Procedam la fel si cu urmatoarele foi.
Prima foaie se va intinde usor pentru ca aluatul este inca caldut. Ca sa nu aveti probleme la intins foile, tineti aluatul pe aragaz, la caldura. Astfel se va intinde mult mai usor. Si ca lucrurile sa mearga si mai bine intindeti urmatoarele foi pe tava inca calda.
Dupa ce am copt toate foile ne ocupam de crema. Punem pe foc laptele, zaharul si mierea. Cand incepe sa dea in clocot adaugam grisul in ploaie si amestecam continuu. Fierbem pana se ingroasa.
Dam deoparte si lasam sa se raceasca. Cand a ajuns la temperatura camerei adaugam vanilia si untul.
Mixam apoi la viteza mare pana devine o crema spumoasa.
Pe un platou asezam o foaie apoi jumatate din crema de gris. Urmeaza inca o foaie pe care vom intinde gemul in strat uniform. Acoperim cu cea de-a treia foaie si restul de crema de gris. Deasupra punem ultima foaie.
Presam prajitura cu o greutate (eu am pus un platou cu o alta prajitura :) ) si lasam sa stea la loc racoros cel putin o zi altfel foile nu se vor putea taia.
Inainte de a portiona prajitura se pudreaza cu zahar.