O prajitura foarte draga mie , si cum sunt mere suficiente am pus de o tava . S-a evaporate rapid . Aluatul este unul sfarmicios si merge de minune cu umplutura de nuca, mac sau de ce nu branza de vaci.
Faina o amestecam intr-un bol cu praful de copt. Zaharul il dizolvam in lapte si turnam peste faina. Punem untura , oul batut usor cu furculita , scortisoara si coaja de lamaie . Framantam cu mainile (sau se poate folosi un robot) pana cand obtinem un aluat compact , nelipicios pe care sa il putem intinde. In functie de umiditatea fainii poate mai trebuie adaugata 1-2 linguri .
Acoperim cu o folie si dam la frigider pentru jumate de ora.
Merele le curatam de coaja si le dam pe razatoarea mare. Daca sunt foarte zemoase atunci trebuie stoarse .
Pe foc ,intr-o cratita punem merele impreuna cu zaharul si scortisoara si le calim . Lasam sa se raceasca .
Cand este rece punem grisul si amestecam bine .
Nuca o taiem grosier si o prajim intr-o tigaie. O adaugam in mere .
Ca sa coacem prajitura avem nevoie de o tava de 30x25 cm . Nu trebuie unsa si nici de hartie de copt nu este nevoie. Trebuie sa fie curata si uscata foarte bine .
Intindem jumate din aluat ca sa acoperim fundul tavii. Cu o furculita intepam din loc in loc aluatul . Peste asezam merele calite si racite si nivelam . Asezam deasupra jumatea ramasa de aluat ,intepam usor aluatul din loc in loc si dam la cuptorul incins pana se rumeneste usor .
Lasam la racit, pudram cu zahar si servim .
1
Se poate adauga mai mult gris daca merele sunt foarte zemoase
2
Pe blat se poate presara o lingura de gris pentru a absorbi excesul de zeama