Blat:
Sirop:
Crema:
Decor:
Eu am copt blatul de seara si l-am lasat pana dimineata sa se insiropeze bine.
Blatul se prepara astfel:
-preincalzim cuptorul la 165 grade;
-separam albusurile de galbenusuri;
-batem spuma albusurile cu un praf de sare pana devine ferma;
-galbenusurile se mixeaza cu zaharul si praful de copt pana isi dubleaza volumul;
-adaugam rand pe rand apa minerala,mixam in continuare la viteza mica a mixerului;
-renuntam la mixer, adaugam cate putina spuma si cate o lingura faina alba proaspat cernuta, pana cand incorporam toate cantitatile;
-ungem o tava cu ulei, o tapetam cu faina, turnam amesteculobtinut si il nivelam in tava;
-din loc in loc punem umplutura de mac din conserva, ajutandu-ne de o lingurita;
-dam tava la cuptor pentru 35 minute, facem testul cu scobitoarea si daca blatul este copt il scoatem din cuptor si il lasam in tava la racorit;
Pentru sirop; punem apa la foc cu zaharul si vanilia. Lasam sa se topeasca zaharul, apoi il dam deoparte si il lasam sa se raceasca complet.
Dupa ce s-a racit siropul, il turnam peste blatul racit din tava si il lasam pana a doua zi sa se absoarba uniform in blat.
Crema: 250 ml frisca lichida se incalzesc la foc mic impreuna cu 200 gr. ciocolata amaruie. Lasam focul mic, sa nu dea frisca in colocot, amestecam pana obtinem o crema de ciocolata omogena.
Lasam crema sa se raceasca complet,apoi o dam pentru cel putin 1 ora la rece.
Mixam crema de ciocolata cu restul de frisca.
Repartizam uniform 80% din cantitatea de crema peste intregul blat.
In restul de crema adaugam 1 lingura pudra cacao.
Taiem marginile prajiturii, apoi portionam dupa preferinta.
Asezam fiecare portie pe hartiuta de briosa, decoram cu crema ranasa, carlionti de ciocolata si visina.
Dam la rece pana in momentul servirii.
Pofta buna!