Cu ocazia acestei prajituri m-am folosit de mai multe retete pe care vroiam sa le probez. Am incercat crema de lamaie, respectiv "Lemon curd" al lui Diaconta si blatul de la "Tort diplomat" a lui Rita- CulinaryRainbow. A iesit o super prajitura racoroasa si aromata.
Inca un plus al acestei retete, este faptul ca m-am folosit de Green Sugar, un dulce natural extras din stevie. Cel mai tare s-a bucurat de prajitura socrul meu, care este diabetic...
Pentru blat: se separa albusurile de galbenusuri, se mixeaza albusurile cu un praf de sare si Green Sugar pana obtinem o bezea consistenta. Se adauga galbenusurile, pe rand, mixand dupa fiecare.Faina se amesteca cu praful de copt, se adauga la spuma de oua si se amesteca cu o spatula. Se adauga pesmetul si se amesteca usor cu spatula de jos in sus pana la incorporarea ingredientelor. Punem aluatul intr-o tava dreptunghiulara cu inel detasabil tapetata cu hartie de copt. Dam tava la cuptorul incins la 170-180 grade, reducem temperatura la 150 grade si mai lasam 2-3 minute in cuptor. Lasam blatul sa se raceasca, indepartam hartia de copt si asezam blatul in tava cu inel detasabil in care a fost copt. Insiropam blatul cu suc de portocale.
Pentru crema:punem intr-un vas galbenusurile si ouale intregi, adaugam Green Sugar si mixam putin oaule. Adaugam treptat sucul de lamaie si mixam pana la incorporarea completa. Indepartam mixerul si ne folosim in continuare de un tel tip para. Punem vasul pe baie de aburi, amestecam mereu cu telul si lasam pe baie de aburi pana crema incepe sa se ingraose. Adaugam cate 2-3 cubulet de unt, amestecam si cand s-a topit untul adaugam alte cubulete pana le incorporam pe toate. Peste crema calda adaugam gelatina inmuiata in apa si dizolvata la flacara foarte mica. Amestecam crema si o turnam peste blatul insiropta din tava. Dam tava la frigider pentru 1-2 ore.
Pentru jeleul de fructe: curatam rubarba si o taiem in bucati de 2-3 cm. O punem intr-un vas cu fund dublu, adaugam capsunile curatate si taiate in jumatati sau sferturi, depinde cat sunt de mari. Punem 50 ml apa peste fructe, acoperim vasul cu capac si lasam sa fiarba 5-10 minute, pana rubarba s-a inmuiat, dar fructele nu sau terciuit. Adaugam Green Sugar si amestecam. Adaugam zmeura congelata si afinele si le lasam pe foc pana fructele sau dezghetat/dizolvat in amestecul de fructe. Lsam sa se racoreasca si adaugam gelatina hidratata in apa rece si dizolvata la flacara foarte mica. Lasam sa se raceasca complet jeleul de fructe apoi il turnam peste prajitura care a stat la frigiser, iar crema de lamaie s-a intarit. Lsama la frigider alte 1-2 ore, pana jeleul s-a intarit si prajitura poate fi taiata si servita. Eu am decupat cu o forma rotunda, am pus o capsuna intreaga si o petala de ciocolata neagra pentru decor. Sa va fie de folos!!
1
atat fructele proaspete cat si cele congelate nu le lasam mult pe foc. Fructele trebuie sa ramana relativ intregi si aromele sa se intrepatrunda...
2
in jeleul de fructe se poate adauga sirop concentrat din fructe de padure...acesta va inlocui apa si Green Sugar
3
crema mea nu a iesit foarte tare si de teama sa nu se imprastie am adaugat putina gelatina
4
daca va plac prajiturile mai insiropate, folositi mai mult suc de portocale pentru sirop