Va propun o prajitura minunata cu foi si blat umed . E ceva de munca cu ea dar merita efortul . Fiecare bucatica iti ofera o desfatare a simturilor gustative .
Foi:
Punem zaharul,pe foc mic pentru al carameliza. Atentie mare sa nu se arda pentru ca va fi amar. Cand are culoare frumoasa si s-a topit tot adaugam apa , aici sa fiti foarte atenti sa nu va ardeti si sa nu va stropeasca. Lasam sa fiarba pana cand se topeste tot zaharul .
Dam siropul la racit .
Bicarbonatul impreuna cu praful de copt il stingem cu zeama de lamaie .
Mixam ouale impreuna cu un praf de sare, adaugam uleiul, sucul de portocala si siropul de zahar , adaugam si bicarbonatul stins impreuna cu praful de copt.
Punem scortisoara macinata si faina putin cate putin ca sa se incorporeze toata. Framantam aluatul pana cand devine lucios si putin lipicios.
Aluatul trebuie sa ramana putin lipicios pentru a putea intinde foile si pentru a creste frumos in cuptor.
Acoperim aluatul il lasam o jumate de ora cel putin sa se odihneasca.
Impartim aluatul in trei parti egale si il indindem cat e un fund de tava (eu am folosit tava de 25x30). Se intinde foarte usor pe masa unsa cu ulei .
Coacem fiecare foaie cateva minute in cuptor fara sa o ardem .
Fiecare foaie are nevoie de cel mult 5 minute pentru a se coace.
Blat:
Intr-un castron amestecam cu un tel para ingredientele uscate: faina+praf de copt+bicarbonat de sodiu+cacao+zahar.
In altul putin mai inalt amestecam ingredientele umede: uleiul+cafea+oua+iaurt(sau lapte batut) .
Adaugam ingredientele uscate peste celelalte si omogenizam foarte bine .
Turnam in tava de 25x30 si coacem la 180 grade pana trece testul scobitorii
Crema :
Compotul de ananas il punem intr-un blender cu suc cu tot si il maruntim , pana obtinem o pasta .
Gelatina o punem in 50 ml apa rece la inmuiat pentru 5 minute , apoi o punem pe foc mic si amestecam pana se dizolva . Atentie mare sa nu fiarba pentru ca nu va mai lega.
Amestecam compotul de ananas facut pasta cu gelatin .
Batem frisca impreuna cu mascarponele si adaugam ananasul deja amestecat cu gelatina .
Asamblam :
Blatul cu cacao il taiem in jumate pe lungime obtinand doua bucati de blat .
Am uitat s ava spun ca o sa aveti o prajitura inalta .
Pe un platou pune prima foaie caramel , deasupra intindem un sfert din gemul de caise si asezam o jumate din blat . Peste blat punem crema de ananas si deasupra ei intindem un sfert de gem de caise. Punem inca o foaie caramel si un sfert de gem de caise . Urmeaza cealalta jumate de blat si ultimul strat de crema si gem de caise .
Se apasa totul usor in asa fel incat sa nu curga crema si se da la frigider acoperita cu folie de platic pana se inmoaie foile .