Prajitura cu foi caramel

de Merisor in Prajituri, 1 Mar 2015 | 14878 vizualizari

 

Cu toate ca n-am fost in forma zilele astea, nu m-a lasat sufletul sa nu intampin si eu primavara cu ceva dulce.
Si cum eu sunt fan foi coapte pe dosul tavii, am ales sa fac aceasta delicioasa prajitura cu caramel in foi.

 

INGREDIENTE

  • Pentru 3 foi(tava 27/39 cm)
  • 2 oua
  • 15 linguri zahar
  • 15 linguri apa
  • 10 linguri ulei
  • sare
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu(rasa)
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 lingurita otet
  • 750-800 gr faina
  • Pentru crema:
  • 4 galbenusuri
  • 1200 ml lapte
  • 5 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 12 linguri faina
  • 250 gr mascarpone
  • In plus:
  • 400 gr gem de prune acrisor
  • zahar cu aroma de vanilie pentru pudrat
Portii: 24
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu foi caramel:

Pentru foi, punem zaharul, intr-un vas cu pereti dubli, la caramelizat.

Amestecam frecvent in el sa nu se arda si sa devina amar.

Punem si apa la incalzit.

Cand zaharul s-a topit, adaugam apa si amestecam bine, avand grija sa nu ne arda vaporii fierbinti.

Eu folosesc o lingura cu coada mai lunga.

Lasam vasul pe foc pana cand se topeste tot zaharul care intre timp se solidifica si ma enerveaza pe mine. :)))

Am incercat si cu apa rece si cu apa calda, tot se solidifica o parte din zahar.

Apoi dam siropul de zahar ars la rece.

Ouale le mixam impreuna cu un varf cutit sare, apoi adaugam uleiul si siropul de zahar ars si omogenizam bine totul.

Intr-o cescuta punem bicarbonatul si praful de copt si turnam peste ele o lingura de otet.

Amestecam pana se dilueaza si turnam amestecul peste ingredientele din vas.

Incepem sa incorporam faina, putin cate putin, amestecand aluatul mai intai in vas, apoi il rasturnam pe masa de lucru infainata.

Ne oprim din a adaugam faina atunci cand aluatul devine compact si va fi usor, foarte usor lipicios.

Atentie! Nu punem faina pana se intareste aluatul prea rau si sa nu mai fie lipicios, vom avea probleme cu el la intinderea foilor. Trebuie sa fie usor moale.

Lasam aluatul la odihnit 30 de minute, timp in care el se mai intareste si o sa vedeti ca nu va mai fi lipicios.

Impartim aluatul in trei parti, pe care le intindem in foi, pe masa unsa cu putin ulei, sau infainata. Eu mai repede o ung si ma ajuta mult la intinsul foii.

Transferam foile pe dosul tavii, rulandu-le pe sucitorul de aluaturi si le coacem cate 3-5 minute la 180 de grade.

Pentru crema, frecam intr-un vas galbenusurile cu zaharul si putina sare, pana devin cremoase, apoi adaugam treptat faina si cate putin lapte rece pana obtinem o compozitie omogena.

Restul de lapte il punem la incalzit si il adaugam, treptat si fierbinte, peste restul ingredientelor.

Punem vasul la foc mediu si amestecam in el continuu pana obtinem o crema groasa, aproape ca budinca.

Lasam crema sa se raceasca bine, apoi o vom mixa impreuna cu mascarponele, esenta si zaharul vanilat.

Asezam o foaie in tava, o ungem cu gem acrisor si intindem peste ea jumatate din crema.

Acoperim cu  a doua foaie si presam usor, apoi o ungem cu gem si intindem restul de crema.

Adaugam si ultima foaie, acoperim tava cu folie si punem o greutate deasupra.

Portionam a doua zi, de preferinta.

Marginile le putem decupa in cateva ore ca sa ne satisfacem pofta. :D

Ornam prajitura cu zahar, eu am mers pe aroma de vanilie ca ne place.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Albusurile ramase de la crema, le vom pune in vas de plastic cu capac, sau in punga si le vom da la congelator. Le scoatem cand dorim sa facem o alta prajitura.

2

Otetul poate fi inlocuit cu zeama de lamaie. Eu am pus otet, pentru ca am folosit si albusurile la aluat, de obicei se folosesc doar galbenusurile, dar nu-i gresit nici asa. Se spune ca albusurile intaresc aluatul dupa cateva zile.

3

Peste gemul de prune se poate presara si scortisoara, noi deocamdata ne abtinem de la acest ingredient, pana vedem daca suntem alergici....

4

Daca gemul este dulce, inlocuiti la crema vanilia cu lamaie(coaja si zeama) si obtineti crema acrisoara.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu foi caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (48)

mirela0911 1

02.03.2015, 09:00

Ce praji buna ai facut! Favo!

Merisor 1

02.03.2015, 09:14

Pup, Mirelus!
Multumesc tuturor!

miki_a 1

26.07.2017, 10:52

Ce prăjitură delicioasă! Am trecut-o pe listă, poate întâmpin și eu toamna cu ceva dulce!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prajiturele cu alune, caramel si ciocolata