Am achiziționat o cutie mare de lapte condensat caramelizat și am zis că ar fi păcat să nu pregătesc ceva bun cu ea. Abia am folosit o treime din conservă, deci vor urma și alte deserturi.
Eu nu sunt mare amatoare de prăjituri cu caramel, ci prefer prăjiturile cu fructe acrișoare și pe cele cu ciocolată cât mai amăruie. Deci, a fost puțin prea dulce această prăjitură, pentru gustul meu, dar le-a plăcut fetelor mele și soțului. Pentru amatorii de dulce, eu zic că e perfectă.
Încingi cuptorul la 180 grade C. Pui nucile într-o tavă și le dai la cuptor până ce nucile capătă un miros plăcut și se prpjesc ușor. Le lași să se răcească, după care le măruntești. Topești untul și îl lași să se răcească. Într-un castron amesteci făina cernută împreună cu praful de copt.
Mixezi ouăle împreună cu zahărul și un praf de sare, după care adaugi și untul topit și răcit, esența de portocale și scorțișoara și jumătate din amestecul de făină. Amesteci usor după care adaugi nucile mărunțite și restul de făină. Torni amestecul intr-o tavă (25x35 cm) tapetată cu hârtie de copt și dai blatul la copt pentru 35 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. Îl lași să se răcească complet, pe un grătar sau un fund de lemn.
Cât timp lași blatul la răcit, pregătești crema caramel. Într-o oală pui 350g lapte condensat caramelizat și untul tăiat cubulețe și le pui pe foc mic și lași să se topească untul și omogenizezi. Dai oala deoparte și lași să se răcească.
Mixezi smântâna pentru frișcă apoi adaugă caramelul răcit și omogenizezi.
Pui gelatin la hidratat în apă rece (pentru 10 minute), apoi o topești pe baie de aburi. O lași să se răcărească, apoi adaugi 2-3 linguri din crema caramel peste gelatin, omogenizezi, apoi adaugi gelatina în castron, peste crema caramel. Omogenizezi compoziția.
Pui blatul în tava în care l-ai copt, cu tot cu hârtia de copt, apoi torni crema caramel deasupra.
Dai prăjitura la frigider pentru câteva ore. Ornezi după imaginație. Eu am dat pe răzătoare ciocolata și am presărat-o deasupra cremei.