Cine mi-a dat reteta o numea Zapada murdara, dar m-am saturat de zapada din Bucuresti, asa ca am hotarat sa-i spun Prajitura cu bezea.
Blatul:
Inainte de a ne apuca de batut albusurile , amestecam intr-un castron faina , nesul si praful de copt.
7 albusuri batute spuma cu 7 linguri de zahar( se bat pana stau pe teluri)
Se adauga cele 7 galbenusuri unul cate unul si ingredientele uscate, incorporandu-le usor cu lingura.
Intreaga compozitie se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incalzit in prealabil. Se coace la o temperatura de 165 grade timp de 35-40 min.Pentru siguranta se face testul cu scobitoarea.
Cand blatul este copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.
Blatul obtinut se taie in doua( ca la tort).
Crema:
Se freaca galbenusurile cu zaharul.Faina si laptele se pun alternativ pentru a nu forma cocoloase.
Cantitatea obtinuta se pune intr-o craticioara pe foc( eu am facut-o in tuci pentru a fi sigura ca nu se lipeste).
Se fierbe amestecandu-se bine pentru a nu se lipi.
Cand crema este fiarta, trebuie sa fie ca o ciulama, se lasa sa se raceasca putin si se adauga untul si zaharul vanilat.
Crem calduta se intinde peste primul blat , apoi se pune al doilea blat. Deasupra se orneaza cu bezeaua.
Bezea:
Cele 4 albusuri se bat cu 7 linguri de zahar timp de 20 minute la bain-marie.
Dupa 15 min. se pune zeama de lamaie, batandu-se in continuare inca 5 min.
Bezeaua se intinde peste blat, iar deasupra se rade ciocolata.
Se da la rece si se serveste dupa cateva ore.
1
Se poate coace si in forma rotunda.