Cam lung titlul, dar nu stiu cum sa ii spun altfel.
Este o prajitura foarte de efect, dar si tare gustoasa cu asa combinatie de aluat fraged, cu nuca in el, aluat de bezea cu nuca de cocos, gem dulce-acrisor de caise si jeleu dulce-acrisor de visine.
Am vazut ca Vladutz, bucatarul de la Neatza, foloseste combinatii de aluat fraged si pandispan si tare m-a incantat ideea, drept pentru care ii multumesc pentru inspiratie!
Eu am combinat altfel decat in retetele lui, dar rezultatul a fost peste asteptari de bun.
Pentru aluatul fraged, frecam untul moale cu zaharul, adaugam galbenusurile frecate cu sare, apa minerala si imediat bicarbonatul, care se va stinge in aciditatea apei.
Amestecam bine toate aceste ingrediente, apoi adaugam nuca, esenta si incorporam treptat faina.
Amestecam la inceput cu o spatula, apoi cu degetele, pana obtinem un aluat nelipicios, dar nu foarte tare.
Il intindem in tava tapetata cu hartie de copt si il lasam sa se odihneasca pana pregatim restul ingredientelor.
Eu am folosit o tava de 28/40 cm, dar mergea folosita o tava mai mica, pentru a iesi prajitura mai inalta.
Pentru bezeaua cu cocos, mixam albusurile spuma cu un praf de sare, pana devin spumoase, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam la treapta superioara, pana obtinem o bezea ferma.
Scoatem mixerul si folosim o spatula.
Adaugam apoi faina, coaja de lamaie si nuca de cocos, amestecand usor pentru a obtine o bezea aerata.
Ungem aluatul din tava cu gemul de caise, apoi intindem bezeaua cu cocos, presaram visinele pe deasupra si le presam usor sa intre in interior.
Dam tava la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade, sau pana cand blaturile sunt bine coapte, nu uitam sa facem testul cu scobitoarea.
Pentru jeleul de visine, trecem dulceata prin blender, adaugam si siropul ramas de la visinele folosite la blat si le fierbem usor.
Cand incep sa fiarba, adaugam imediat amidonul si amestecam energic pana la omogenizare.
Turnam jeleul fierbinte peste prajitura racita si dam tava la rece pana cand jeleul se intareste usor.
Este o prajitura tare gustoasa si aspectuoasa, usor dulce, dar si acrisoara, cu blatul de la baza foarte sfaramicios, si bezeaua ferma, iar jeleul a adus un plus de deliciu.
Sa va fie de folos!
1
Zeama de lamaie ajuta bezeaua sa devina mult mai ferma, dar mai diminueaza si din dulceata zaharului.
2
Jeleul de visine poate fi preparat si fara amidon, dar folosind un plic de tort-gel, conform instructiunilor de pe plic.