Este o prajitura tare aromata, cu vanilie si scortisoara, usor dulce - acrisoara. Aveam niste albusuri la congelator si m-am gandit eu ca le-ar sta mai bine intr-o prajitura cu mere verzi, acrisoare. Si pentru ca e prea cald afara, m-am gandit sa coc aceasta delicioasa prajitura la aparatul slow cooker Crock-Pot 4,7 L. Si bine am facut, pentru ca am evitat astfel caldura pe care ar fi degajat-o cuptorul. Ador acest aparat care gateste incet si bine. Nu trebuie sa stau langa el, isi face treaba in timp ce eu imi fac piata sau ma ocup de alte indeletniciri administrative. Nu consuma nici mult, e usor de manevrat, avad doar doua moduri de gatire: Low si High si pe deasupra are un design tare placut. Aaaa si mai imi place vasul ceramic de culoare neagra, pe care il pot folosi si separat, in cuptor.
Curatam merele de cotoare si le trecem prin robot, cu coaja cu tot, sau le dam pe razatoare, apoi adaugam scortisoara si le amestecam.
Presaram sare peste albusuri si le mixam pana devin spumoase, apoi adaugam treptat zaharul, zaharul vanilat si zeama de lamaie si mixam in continuare, la treapta maxima, pana obtinem o bezea ferma, care nu curge, daca intoarcem vasul invers.
Scoatem mixerul din bezea si introducem un tel manual.
Adaugam merele si amestecam usor cu telul, de jos in sus, pana se omogenizeaza compozitia.
Adaugam smantana, uleiul, omogenizam din nou, apoi adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt si pesmetul.
Adaugam cate o lingura de faina si una de pesmet.
Vom obtine un aluat mai gros decat la checuri.
Tapetam vasul ceramic al slow cooker Crock-Pot Digital 4,7 l cu hartie de copt si intindem aluatul in el.
Asezam capacul peste vas, conectam slow cooker-ul Crock-Pot la sursa de curent si setam modul de preparare LOW, pentru 2 ore si 30 de minute, apoi putem sa ne vedem de alte activitati.
Dupa doua ore, verificam prajitura cu o scobitoare.
In general, mijlocul prajiturii se coace mai greu.
Eu dupa doua ore, am comutat modul de coacere pe HIGH pentru urmatoarele 30 de minute.
Dupa expirarea timpului, am mai lasat prajitura in vas 10 minute, fara capac, apoi am rasturnat-o pe platou.
Pentru crema, fracam galbenusurile cu sarea si zaharul, apoi le diluam cu putin lapte rece, adaugam faina si omogenizam.
Restul de lapte il adaugam fierbinte peste amestecul din vas, omogenizam si fierbem crema la foc mediu, amestecand continuu, pana cand se ingroasa bine si incepe sa faca basicute pe margini.
Dam vasul deoparte de pe foc si adaugam untul taiat bucatele, zaharul vanilat si esenta.
Amestecam bine crema pana se topeste untul, apoi o lasam sa se raceasca usor, acoperind-o cu o folie alimentara sa nu prinda crusta deasupra.
Cand blatul si crema sun aproape reci, Intindem crema peste blat si presaram deasupra fulgii de ciocolata.
Dam prajitura la rece pana se intareste crema, apoi o putem portiona.
S-o credeti voi, eu am portionat-o usor calduta si a fost asa de bunaaaaa!
Deci, este o prajitura usor umeda, foarte buna atat portionata calda, cat si rece de la frigider.
Mie mi-a placut in mod deosebit si baietilor mei la fel.
1
Trebuie avut in vedere ca merele in timpul tratamentului termic, mai lasa si sirop, de aceea vom urmari sa obtinem un aluat mai gros.