Portofele cu urzici, de post

de vasimur in Mancaruri de post, 10 Apr 2019 | 3234 vizualizari

 

Din seria „portofelelor”, după cele cu cartofi, varză călită și ciuperci, fiind în post, m-am gândit să fac și portofele umplute cu urzici. Sunt plăcințele de post, foarte gustoase și ușor de făcut.
Din ingredientele de mai jos au rezultat 27 “portofele”, 26 mai mici, făcute cu forma de colțunași și una mai mare, modelată cu mâna.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 250 g făină albă
  • 10-15 g drojdie proaspătă
  • 1/2 linguriță de zahăr
  • 1/2 praf de sare
  • 1 lingură de ulei
  • apă caldă
  • Pentru umplutură:
  • 150-200 g urzici
  • 1 ceapă medie
  • 1-2 căței de usturoi
  • ulei pentru călit ceapa
  • sare, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dulce (opțional)
  • ulei pentru prăjit „portofelele”
Portii: 5
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Portofele cu urzici, de post:

Prepararea aluatului:

Se face un aluat elastic, potrivit de moale și nelipicios din: făină, zahăr, sare, drojdie, o lingură de ulei și apă caldă. Se lasă la dospit 30 minute, la căldură.

Prepararea umpluturii:

În timp ce aluatul dospește, pregătim umplutura. Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se prăjește în ulei impreună cu usturoiul pisat și tăiat mărunt. Se aleg și se spală bine urzicile după care se opăresc în apă clocotită în care punem puțină sare. Se scot din apă cu ustensila de spumuit pentru ca să evităm eventualele impurități care se vor lasă pe fundul vasului (dacă le strecurăm, riscăm să rămână nisip și alte impurități printre urzici). După ce s-au răcorit, se taie mărunt și se pun la prăjit, peste ceapă, doar 4-5 minute. Se condimentează cu sare și piper, după gust și se lasă la răcit. Dacă doriți, puteți să puneți și puțină boia de ardei dulce sau iute.

Prepararea „portofelelor”:

Se întinde aluatul și se taie cu o formă rotundă, mai mare, folosită și pentru colțunași. Se pune umplutură după care se strânge suficient ca să nu se desfacă. „Portofelele” astfel rezultate, se pun la prăjit, în baie de ulei, pe ambele părți, până ce se rumenesc frumos. Când sunt gata se scot într-un vas în care am pus șervețele, sau prosoape de hârtie, ca să se scurgă uleiul în exces. Se consumă, de preferință, calde dar sunt foarte bune și reci. Cine nu are forma sau dorește, poate să modeleze „portofele” mai mari, cum de altfel am făcut și eu, o bucată. Puteți să tăiați aluatul și cu o formă rotundă mai mare iar pentru ca marginile să se lipească, apăsați ușor cu dosul unei furculițe!

Poftă bună!

TIPS-URI

1

Prăjiți „portofelele” la foc mic ca să nu se ardă, în ulei încins în prealabil.

2

Prăjiți „portofelele” până ce devin aurii și ușor crocante.

3

Pentru tăiat aluatul folosiți o formă pentru colțumași iar dacă nu aveți, puteți să modelați „portofele” mai mari, cu mâna.

4

Puteți să tăiați aluatul și cu o formă rotundă mai mare iar pentru ca marginile să se lipească, apăsați ușor cu dosul unei furculițe!

5

Dacă doriți, puteți să puneți și puțină boia de ardei dulce sau iute, în umplutură.

Daca ti-a placut reteta noastra "Portofele cu urzici, de post" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Ghiveci de legume