Portofele cu urzici, de post

de vasimur in Mancaruri de post, 10 Apr 2019 | 3488 vizualizari

 

Din seria „portofelelor”, după cele cu cartofi, varză călită și ciuperci, fiind în post, m-am gândit să fac și portofele umplute cu urzici. Sunt plăcințele de post, foarte gustoase și ușor de făcut.
Din ingredientele de mai jos au rezultat 27 “portofele”, 26 mai mici, făcute cu forma de colțunași și una mai mare, modelată cu mâna.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 250 g făină albă
  • 10-15 g drojdie proaspătă
  • 1/2 linguriță de zahăr
  • 1/2 praf de sare
  • 1 lingură de ulei
  • apă caldă
  • Pentru umplutură:
  • 150-200 g urzici
  • 1 ceapă medie
  • 1-2 căței de usturoi
  • ulei pentru călit ceapa
  • sare, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dulce (opțional)
  • ulei pentru prăjit „portofelele”
Portii: 5
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Portofele cu urzici, de post:

Prepararea aluatului:

Se face un aluat elastic, potrivit de moale și nelipicios din: făină, zahăr, sare, drojdie, o lingură de ulei și apă caldă. Se lasă la dospit 30 minute, la căldură.

Prepararea umpluturii:

În timp ce aluatul dospește, pregătim umplutura. Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se prăjește în ulei impreună cu usturoiul pisat și tăiat mărunt. Se aleg și se spală bine urzicile după care se opăresc în apă clocotită în care punem puțină sare. Se scot din apă cu ustensila de spumuit pentru ca să evităm eventualele impurități care se vor lasă pe fundul vasului (dacă le strecurăm, riscăm să rămână nisip și alte impurități printre urzici). După ce s-au răcorit, se taie mărunt și se pun la prăjit, peste ceapă, doar 4-5 minute. Se condimentează cu sare și piper, după gust și se lasă la răcit. Dacă doriți, puteți să puneți și puțină boia de ardei dulce sau iute.

Prepararea „portofelelor”:

Se întinde aluatul și se taie cu o formă rotundă, mai mare, folosită și pentru colțunași. Se pune umplutură după care se strânge suficient ca să nu se desfacă. „Portofelele” astfel rezultate, se pun la prăjit, în baie de ulei, pe ambele părți, până ce se rumenesc frumos. Când sunt gata se scot într-un vas în care am pus șervețele, sau prosoape de hârtie, ca să se scurgă uleiul în exces. Se consumă, de preferință, calde dar sunt foarte bune și reci. Cine nu are forma sau dorește, poate să modeleze „portofele” mai mari, cum de altfel am făcut și eu, o bucată. Puteți să tăiați aluatul și cu o formă rotundă mai mare iar pentru ca marginile să se lipească, apăsați ușor cu dosul unei furculițe!

Poftă bună!

TIPS-URI

1

Prăjiți „portofelele” la foc mic ca să nu se ardă, în ulei încins în prealabil.

2

Prăjiți „portofelele” până ce devin aurii și ușor crocante.

3

Pentru tăiat aluatul folosiți o formă pentru colțumași iar dacă nu aveți, puteți să modelați „portofele” mai mari, cu mâna.

4

Puteți să tăiați aluatul și cu o formă rotundă mai mare iar pentru ca marginile să se lipească, apăsați ușor cu dosul unei furculițe!

5

Dacă doriți, puteți să puneți și puțină boia de ardei dulce sau iute, în umplutură.

Daca ti-a placut reteta noastra "Portofele cu urzici, de post" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Reteta de arpacas cu legume, de post