Placinte cu urda ca la mine-acasa !

de NutiR in Prajituri, 17 Mai 2014 | 2341 vizualizari

 

Urda, cu gustul ei autentic de lapte dulce, cu textura cremoasa, este una dintre vedetele primaverii, care cu succes isi face loc in niste placinte burduhanoase si lucioase. Asa ca va invit sa le gustati !

 

INGREDIENTE

  • un kg faina 000 (Grania am folosit eu )
  • un cub de drojdie
  • 200 g zahar
  • putina sare
  • 150g unt
  • un pahar iaurt
  • 5 oua
  • un pahar apa calduta sau lapte cald
  • 500 g urda
  • coaja de la o lamaie
  • 40 g gris
  • 100 g stafide
  • 2 pliculete zahar vanilinat
Portii: 30
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinte cu urda ca la mine-acasa !:

Faina se cerne intr-un vas incapator, iar in mijlocul ei se face o adancitura unde se dizolva drojdia in putina apa calduta si o lingurita de zahar. Se lasa maiaua sa fermenteze, aproximativ un sfert de ora. In acest timp se poate prepara umplutura, adica urda se amesteca cu jumatate din cantitatea de zahar,zaharul vanilinat, coaja de lamaie, un ou si la final se adauga grisul si stafidele (crema poate fi atat de dulce cat  doriti). Dupa ce a crescut maiaua, se trece la prepararea aluatului.

Se adauga la faina 3 oua batute spuma cu restul de zahar, in care se incorporeaza untul topit si putin racit ca sa nu coaguleze ouale, iaurtul, laptele sau apa calduta. Nu uitati de sare, care da savoare! Se framanta un aluat elastic, moale, usor de manevrat. Daca nu ajunge lichidul, mai adaugati lapte sau apa putin incalzite.

Aluatul se framanta pana se desprinde de pe mana si se pune la dospit, acoperit si intr-un loc cald timp de o ora. Dupa ce a crescut, cu mainile inmuiate in putin ulei, se strange aluatul si pe o planseta, putin unsa si aceasta cu ulei, se intind foi groase de 1 cm, se decupeaza cercuri cu un pahar, depinde cat de mari doriti, se aseaza umplutura, se impaturesc, se strang bine capetele, se aseaza in tava, se ung cu oul ramas batut. Daca aveti rabdare le mai lasati la dospit si in tava.  Se baga in cuporul bine incalzit. Se coc la 180 grade aprox. 45 min, pana se rumenesc. Efortul este destul de mare, dar saturi o familie numeroasa timp de cel putin doua zile. Mie mi-au iesit doua tavi.

TIPS-URI

1

Puteti face cantitati mai mici, iar urda se poate prepara cu marar in loc de stafide si coaja de lamaie. In loc de ou, puteti folosi lapte pt ungere si presarati zahar brun.

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinte cu urda ca la mine-acasa !" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Plăcinte cu șălate și urdă de la Maramu'