Placinte Ardelenesti, reteta traditionala umplute cu varza sau branza

de Corinuta in Aperitive / Garnituri, 30 Apr 2014 | 61822 vizualizari

 

Placinte Ardelenesti, reteta traditionala umplute cu varza sau branza
Aceste placinte se fac in mod traditional dintr-un aluat simplu, ca de paine, si sunt umplute cu branza telemea veche sau cu varza calita, caz in care se numesc varzari. Dar pot fi umplute cu ce doriti, dupa pofta inimii! Am mai facut eu placinte dar asa de bune ca astea nu am nimerit!
Pentru aceasta reteta vom avea nevoie de: faina, drojdie, ulei, varza, telemea, ceapa verde

 

INGREDIENTE

Ingrediente pentru Placinte Ardelenesti, reteta traditionala umplute cu varza sau branza:

  • Pentru aluat:
  • 500 g faina
  • 330 ml apa calda
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare
  • un varf de cutit de zahar
  • ulei pentru uns tigaia si placintele
  • Pentru umplutura:
  • 1 varza de aprox. 800g - 1 kg
  • sare, piper
  • 100 ml ulei
  • sau
  • 400 g telemea
  • 2-3 cepe verzi
  • 1 legatura marar
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinte Ardelenesti, reteta traditionala umplute cu varza sau branza:

Cum se prepara Placinte Ardelenesti, reteta traditionala umplute cu varza sau branza:

Se pregateste prima data aluatul: amestecam faina cu sarea intr-un bol. Separat frecam drojdia cu putin zahar, cat sa se lichefieze, adaugam si putina apa calda si o turnam peste faina unde o lasam cateva minute sa creasca. Adaugam restul de apa si amestecam usor cu o lingura, apoi cu mainile bine unse cu ulei, framantam aluatul circa 8 minute, nu mai mult altfel placintele vor fi prea dense. Se acopera bolul cu un prosop si se lasa aluatul sa dospeasca 45 de minute la loc caldut.

Intre timp ne ocupam de umplutura: varza se taie marunt sau se da pe razatoare, apoi se pune intr-o cratita impreuna cu uleiul la calit. Se condimenteaza  cu sare si piper si se amesteca din cand in cand. In circa 30 de minute este gata, trebuie sa scada la jumatate. Se lasa la racit.

Daca faceti cu branza, se razuie branza pe razatoarea mare si se amesteca cu marar tocat si/sau ceapa verde tocata.

Puneti tigaia pe aragaz sa se incinga bine (preferabil este una de fonta, dar e buna si o  tigaie de teflon sau pentru clatite, insa in nici un caz ceramica sa nu folositi). 

Pe masa bine infainata puneti cate o bucata de aluat de marimea unui pumn, intindeti bine cu sucitorul sa fie cam de jumatate de centimetru de groasa. Se umple cu o lingura din umplutura preferata, se strang marginile, se infaineaza din nou si se intinde cat de mare va e tigaia sau cat sa nu iasa afara umplutura. 

Se pune placinta in tigaia bine unsa cu ulei, se unge si deasupra cu ajutorul unei pensule si se prajeste cateva minute pe fiecare parte pana apar zone maronii pe ele. Asezati placintele una peste alta pe o farfurie, ca sa se pastreze calde pana le prajiti pe toate.

Din cantitatile de mai sus ies aprox. 5-6 placinte de marime medie. Se mananca calde cu smantana din belsug, sau reci cu un pahar de iaurt alaturi.

Pofta buna!

In copilarie mama ne facea si Varzari cu varza dulce, o bunatate!  De curand am incercat si niste Placinte cu varza, usor condimentate, o nebunie!

Va recomandam si Turte cu ceapa verde, reteta de post - reteta simpla si rapida

TIPS-URI

1

cand caliti varza, asezati pe cratita un capac in primele 15 minute pana se inmoaie, apoi luati capacul si mai caliti 15-20 de minute pana devine sticloasa, numai buna de mancat

2

daca va ramane varza, fierbeti niste taitei sau macaroane si serviti-le impreuna, sunt tare bune

3

daca le umpleti cu marar si ceapa verde, magiun, varza sau cartofi, placintele sunt de post

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinte Ardelenesti, reteta traditionala umplute cu varza sau branza" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (60)

Corinuta 1

05.05.2014, 14:13

Multumesc Miuta Xandrine

babi5 1

25.11.2014, 16:36

un mare, foarte mare like

AleIoana 1

03.06.2015, 18:47

Placintele mamei mele... cu cartofi sunt cele mai bune!!!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Placinte cu varza si carnati