Aceasta reteta am preluat-o de la mama soacra. E un aluat dulce, foarte elastic si usor de lucrat cu el.
Aluatul
Umplutura
Se freaca, cu o lingura de lemn, ouale intregi cu zaharul, praful de sare si zaharul vanilat pana se albeste compozitia (aproximativ 10 min.)
Se adauga uleiul, lingura cu lingura, si se continua omogenizarea. Acum se adauga si bicarbonatul stins cu cateva picaturi de zeama de lamaie. Apoi se adauga faina cernuta pana cand compozitia se transforma in aluat.
Se renunta la lingura de lemn si se framanta cu mana. Se adauga faina treptat, pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini si devine foarte elastic.
Se tapeteaza cu ulei si faina o tava normala. Se imparte aluatul. in doua. Se infaineaza masa si sucitorul si se intinde o foaie. Se ruleaza pe sucitor si se aseaza in tava.
Merele se spala, se curata si se dau pe razatoarea mare. Se amesteca cu zahar si scortisoara. Se storc daca au prea multa zeama si se intind pe foaia din tava. Se presara pesmetul si apoi se intinde a doua foaie. Se fac gauri cu furculita in foaia de deasupra si se introduce la cuptor, la foc potrivit, pentru 35-40 de minute.
Dupa ce s-a copt, se lasa la racit, se taie si se presara zahar pudra, daca doriti.
1
Umplutura poate fi orice umplutura dulce: dovleac (ludaie), branza dulce (amestecata cu zahar, oua si vanilie)
2
Cateodata calesc merele, cateodata nu.
3
Cantitatea de zahar din umplutura este dupa gust dvs. La fel si scortisoara.
4
Am folosit o tava mare (30x41 de cm) si am facut o portie si jumatate.
5
(Imi cer scuze pentru calitatea pozelor)
6
Acum imi dau seama ca nu am apucat sa fac poze cu produsul finit :D Promit sa remediez situati cat de curand!