Mi-a placut foarte mult cum arata placinta lui Panacris, asa ca am facut si eu ceva asemanator. Aici este si reteta ei.
Si, desi am cumparat dovleci placintari in toamna, am ajuns sa ii pregatesc abia acum, din pacate.
Preagatirea umpluturii:
Dovleacul placintar, curatat de coaja si seminte, se da pe razatoarea mare a robotului de bucatarie. Se caleste impreuna cu zaharul pana cand scade toata zeama lasata de acesta. La final, se adauga scortisoara si esenta de lamaie si se amesteca.
Pregatirea placintei:
Se bate oul impreuna cu zaharul. Se adauga restul ingredientelor in ordinea prezentata si se framanta un aluat omogen si elastic, care se pune la rece pentru 15 minute.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se scoate aluatul de la frigider, se imparte in doua si se intind foile cu ajutorul sucitorului pe masa de lucru unsa cu ulei.
Intr-o tava unsa cu ulei se pune prima foaie (se poate infasura pe sucitor pentru o manevrare mai usoara), se inteapa cu o furculita, se adauga umplutura, apoi se aseaza cealalta foaie si se inteapa si aceasta cu o furculita. Se introduce tava la cuptor pana cand placinta se rumeneste frumos.
Se poate pudra cu zahar dupa ce se raceste.