Ca ador spanacul si combinatia de spanac cu branza, se stie. Ca ma mai joc cu aluaturile, se stie si asta. Dar ca mi-am facut placinta asta special pentru mine si au mancat si Teo si piticii, asta nu se mai stie :)))) dar va spun eu ca asa e :P
Aluatul este unul simplu, ca de paine.
Cernem faina intr-un castron impreuna cu sarea. Facem un locas.
Incalzim laptele usor, sfaramam drojdia in el, adaugam un praf sare si o lingurita zahar. Cand maiaua se umfla, o turnam usor in locasul din faina. Adaugam jumatate din cantitatea de ulei si amestecam cu o lingura de lemn, apoi incepem sa framantam cu mana, incorporand treptat si restul de ulei. Daca mai e nevoie, adaugam faina. Framantam pana devine elastic, acoperim cu un stergar curat si lasam la dospit jumatate de ora.
Intre timp, pregatim umplutura. Curatam morcovul, il radem marunt. Spanacul il spalam si il lasam sa se scurga.
Incingem o tigaie/ vas cu putin ulei de masline, adaugam morcovul, apoi si spanacul scurs. Adaugam un praf de sare, lasam 2 minute cat sa devina culoarea mai vie, apoi dam deoparte si lasam sa se tempereze. Radem cascavalul, faramitam cu mana telemeaua.
Scoatem aluatul si oprim o parte din care sa facem niste bride. Intindem alautul pe blatul umezit cu putin ulei. Pregatim o tava de copt, eu am folosit una de tarta. Intindem si asezam aluatul in forma. Adaugam spanacul calit, faramitam telemeaua, adaugam mararul tocat marunt si cascavalul ras. Asezam cateva fasii de aluat, ungem cu ou batut si presaram un praf de sare grunjoasa si susan. Lasam 5 minute sa se mai umfle un pic aluatul.
Punem la copt in cuptorul preincalzit, la foc iute, timp de 20 - 30 minute, pana devine pufoasa si rumena.
Scoatem din cuptor, lasam la temperat, apoi servim cu un praf de piper negru si o sana sau un iaurt acrisor.
Ador astfel de preparate!
1
daca telemeaua este foarte sarata, nu mai adaugati sare multa peste spanac sau pe deasupra placintei.