Este sezonul prunelor, imi plac foarte mult si am vazut ca sunt tare faine in prajituri/tarte/placinte. Astfel am incins cuptorrul (a se citi Cooker-ul :D) si in foarte scurt timp m-am bucurat de aroma lor!
P.S. Doresc sa inscriu reteta in seria Deliciilor de tomana :)
Incepem prin a pregati aluatul:
Pasam drojdia cu o lingurita de zahar pana ce se lichefiaza si o pastram intr-un loc caldut 10-15 minute (pentru a dospi).
Intre timp cernem faina intr-un vas, adaugam cele 2 oua, zaharul si laptele caldut. Amestecam usor, incorporand si drojdia dospita, iar cu ajutorul cubului de unt framantam un aluat fraged, nelipicios.
Acoperim vasul cu un prosopel de bucatarie si il asezam intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul.
Pentru compozitie/umplutura: taiem prunele in cuburi/jumatati, presaram zaharul si scortisoara si le pastram la rece pentru a se insiropa uniform.
Din aluatul crescut, intindem doua foi subtiri, egale. Le umplem cu prunele insiropate, le rulam cu grija si le asezam in vasul cooker-ului (uns bine cu unt moale).
Batem oul spuma si ungem placinta uniform.
Setam din MENU functia BAKE la o temperatura de 150 de grade, pentru 55 de minute.
Dupa coacere, lasam placinta sa se raceasca treptat in vasul cooker-ului si doar dupa aceea o scoatem pe un platou cu ajutorul unei palete din silicon.
Se pudreaza zaharul vanilat si se serveste rece. Pofta buna!
1
Se pot folosi cu succes si foile de placinta. Eu prefer insa aluatul pregatit in casa.