Ce poate fi mai placut decat aroma desavarsita a merelor coapte intr-o dupa-amiaza mai friguroasa de toamna. Am sa va prezin acum o reteta de placina care se topeste in gura, iar pailele gustative vor topai de incantare !
Pregatim mai intai umplutura. Se spala merele, taiati-le in 4, scoateti semintele si dati-le prin razatoare stropindu-le cu zeama de lamaie ca sa nu oxideze. Intr-o cratita cu fundul mai gros topim untul, se adauga merele rase si stoarse bine, se pune zaharul si lamaia si se lasa sa se caleasca cam 10 minute. Nu insistati cu calitul ! Dati deoparte sa se raceasca.
Pregatim aluatul. Se topeste untul. Sa nu fie fierbinte. Se pune intr-un bol, iar peste el se pune zaharul si cele trei oua, se amesteca cu o furculita, apoi incepem sa adaugam faina amestecata cu praful de copt. Trebuie sa iasa un aluat catifelat care sa nu se lipeasca de maini. Mai adaugati putina faina daca este cazul.
Lasati-l sa se odihneasca vreo 30 de minute, dupa care-l taiati in trei bucati. Luati prima parte de aluat si o intindeti cu sucitorul dandu-i o foarma dreptunghiulara cu latura de 25 x 32 (atat are tava mea, e o tava destul de mare). Ajutati-va de faina ca sa nu se lipeasca de suprafata de lucru. Dupa ce ati adus-o la dimensiunea dorita rulati-o pe sucitor si puneti-o in tava. Taiati usor surplusul de aluat de pe margini. Puneti jumatate din mere, nivelati frumos si pregatiti urmatoarea foaie peste care puneti cealalta jumatate de mere si apoi ultima foaie, dati la cuptor la 160 de grade pentru aproximativ 1 ora pana se rumeneste frumos.
Se lasa sa se raceasca, se taie in bucati potrivite, se pudreaza cu zahar si se serveste cu pacere!