Mai intai curatam dovleacul de coaja, se rade si se caleste impreuna cu zaharul si untul, lasandu-l pe foc pana scade, insa nu trebuie sa se terciuiasca, ci numai sa se inmoaie. Se lasa la racit. Se adauga scortisoara.
Pentru prepararea foilor procedam in felul urmator : se pune faina intr-un castron, se adauga sarea, apoi uleiul si incepem incorporaraea fainii. Se adauga apa calduta pana obtinem un aluat nu foarte tare si se bate pana incepe sa se desprinda de castron. Cu cat il batem mai mult, va deveni mai elastic si foile se vor intinde mai bine. Acoperim vasul si lasam coca 30 minute in apropierea unei surse de caldura.
Din aceasta compozitite ies 8 foi.
Le intindem pe fiecare cat mai subtire si le lasam la uscat, acoperite.
Ungem tava cu ulei si punem prima foaie pe care o ungem cu ulei.
Punem deasupra a doua foaie si ungem cu ulei.
Dupa ce-am asezat 4 foi, presaram putin pesmet sau gris si turnam compozitia de dovleac.
Urmeaza deasupra celelalte 4 foi, puse dupa acelasi procedeu. Placinta se taie cruda inainte de a fi pusa in cuptor.
Se lasa la copt 40-50 minute, pana se rumeneste, se lasa sa se raceasca si se taie.
Optional, se poate pudra cu zahar fin.
1
Dupa ce se amesteca faina cu apa, se lasa 10 minute la odihnit pentru a se dezvolta glutenul. Astfel, foile vor de veni elastice si se vor putea intinde usor.