Dragii mei azi ai printre sapa si plivit am facut placinte cu cartofi si telemea . este buna ca mai schimbam un picut dulcele cu sarat ....
Se curata cartofii si se pun la fiert cu sare.
Intre timp punem intr-un castron faina si drojdia cu putina sare si un picut de zahar. Facem o maia si lasam cca 5 minute, apoi framintam cu apa cit cuprinde aluatul si se framinta bine ca pentru paine. Acoperim si lasam la dospit.
Intr-o tigaie punem putin ulei si adaugam ceapa tocata marunt lasam la calit pina devine aurie apoi adaugam putina boia. Dam la o parte, apoi cartofii fierti ii strecuram de apa si-i pasam cu telul pentru piure. Ii pasam ca pentru pireu, apoi adaugam uleiul cu ceapa si boia si telemeaua rasa. Lasam sa se raceasca.
Aluatul crescut il portionam in bucati cam cit un mar mai mic sau functie de ce tigaie aveti (eu am una mica, deci cantitatea de aluat ca marime a fost mai mica ). Ungeti mainile si un picut planseta pe care modelati (este bine sa fie din ceramica ) apoi intindeti fiecare bucata cu palmele in forma de cerc, apoi se pun cartofi pe toata suprafata. Fiind reci ii puteti faramita cu mina. Se ruleaza si se face sub forma de melc. Procedam cu toate la fel.
Apoi punem ulei intr-o tigaie mai mult ca la clatite, se intinde fiecare bucata, acum apreciati la marimiea tigaii si puneti la prajit pina se rumeneste pe fiecare parte. Repetati operatiunea pina la terminare. Eu pe fiecare bucata am pus cite o bucata de prosop de bucatarie de hirtie absorbanta pentru a absorbi surplusul de ulei.
Este delicioasa.
1
Se poate face si cu varza calita proaspata sau murata ..