Placinta cu branza este nelipsita la masa de Craciun sau Pasti la noi acasa. Este o prajiturica foarte buna si care aduce aminte de timpurile copilariei noastre.
Aluatul: margarina se pune pe foc mic pe aragaz pana se inmoaie putin, dupa care se ia si se amesteca cu o lingura de lemn. Intr-un bol , punem margarina, apa, praful de sare, lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar stins cu otet. Se adauga faina in ploaie, se amesteca bine si rezulta un aluat nelipicios. Se pune la rece pentru cel putin o ora.
Branza: Intr-un vas mai mare se pune branza de vaci maruntita, ricotta, coaja de portocala si lamaie rasa, zaharul vanilat, zaharul (depinde de gustul fiecaruia), stafidele care au fost inmuiate inainte, cinci oua. Se framanta bine aceasta compozitie, iar daca este putin mai moale se amendeaza cu o lingura- doua de gris.
Asamblarea: din aluat se fac doua foi. Una se pune pe fundul tavii ( tava ce a fost unsa inainte sau tapetata cu foaie de copt), se pune compozitia de branza, peste care se aseaza a doua foaie de aluat.
Se lasa la copt la foc potrivit pret de 40-45 minute. Se pudreaza cu zahar la final cand este mai rece.
Pofta buna!
1
grisul il folosesc ca sa mai absoarba din surplusul de apa/zer din branza, daca mai exista.
2
intep foaia cu o furculita inainte de a o introduce la cuptor;
3
la jumatatea timpului de coacere, portionez deja placinta.