De ceva timp tot circula astfel de placinte pe internet, fie ele dulci sau sarate. Eu m-am oprit la una dulce, cu branza, aromata cu lamaie, pentru ca am vazut la Bucataras Dia si mi-a placut mult. Iese atat de buna si aromata, asa cum ne place.
Pentru aluat:
Pentru umplutura:
Aluatul:
Intr-ul bol punem faina cernuta.
Drojdia o frecam cu o lingura de zahar pana se dizolva.
Laptele il turnam intr-un ibric, il trasferam pe foc pana devine caldut.
Peste faina adaugam galbenusurile, iaurtul, zaharul si le amestecam putin cu mana.
Punem drojdia dizolvata, untul moale de la temperatura camerei, sarea si putin lapte.
Incepem sa framantam bine, iar lapte turnam cate putin pana aluatul este bine inchegat, usor de modelat si nelipicios.
La final aromatizam cu coaja rasa de lamaie.
Acoperim aluatul cu un prosop curat, il lasam la loc cald sa dospeasca circa o ora.
Umplutura:
Aceasta o pregatim inainte cu 5 minute sa modelam aluatul.
Punem toate ingredientele intr-un lighenas si le amestecam bine.
Aluatul dospit il impartim in 4 parti egale.
Luam doua bucati si le intindem in foi subtiri.
Ungem o tava de tarta cu margarina, o tapetam cu hartie de copt si asezam prima foaie.
Punem jumatate din cantitatea de branza astfel: in centru putin iar restul pe margine avand spatiu intre branza din centru si cea de pe margine.
Acoperim cu foaia a doua, in centru peste branza punem un bol micut, iar in jurul sau taiem cu un cutit ascutit fasii pe care le rasucim apoi dam bolul deoparte.
La fel procedam si cu a doua placinta.
Aprindem cuptorul, reglam o temperatura potrivita si lasam 10 minute ambele placinte pe aragaz sa mai creasca.
Batem spuma un ou si le ungem cu un penson.
Le introducem in cuptorul incins si le lasam pana se rumenesc frumos dar in acelasi timp sa fie coapte.
Le scoatem din cuptor cand sunt gata, le acoperim cu hartie de copt si un prosop ca sa nu se intareasca.
Reci le pudram cu zahar si servim. O bunatate.
Multumesc draga mea Dia pentru inspiratie!