M-a încântat această rețetă de când am văzut-o la Motănel, căruia îi mulțumesc pentru inspirație.
Dar am avut ocazia să și gust o astfel de plăcintă, în varianta dulce si tare mult mi-a placut.
Rețeta lui Motănel AICI.
Dăm brânzeturile sărate pe răzătoare, sau le strivim cu furculița, apoi le amestecăm cu brânza proaspătă de vaci. Adăugăm smântâna și omogenizăm compoziția. Adăugăm, apoi, trei ouă și din nou omogenizăm compoziția. Sare nu mai este cazul să adăugăm, deoarece folosim brânzeturi sărate. Se pot adăuga ierburi aromate, sau verdețuri proaspete, după preferințe. Eu am preferat-o simplă. Pornim cuptorul la 200 de grade. Dezghețăm aluatul de foi pentru plăcintă la temperatura camerei. Au fost 12 foi în pachet, deci am folosit câte 3 foi odată. Întindem foile de aluat peste folia cu care sunt împachetate. Pe un blat de lucru așezăm o foaie și o ungem cu ulei, folosind o pensulă. Așezăm a doua foaie peste ea, o ungem și pe aceasta cu ulei, apoi așezăm a treia foaie pe care nu o mai ungem. Peste jumătate din suprafața foilor întindem 1/3 din compoziția de brânză în straturi mai neuniforme. Peste compoziția de brânză aducem partea de foi simple, le presăm ușor apoi împachetăm totul sub formă de evantai sau de acordeon. Se așază evantaiul astfel format în tava unsă cu ulei, apoi se procedează în același mod și cu restul foilor de plăcintă. Eu am folosit o tavă cu dimensiunile 23/40 cm. Dăm tava la cuptorul preîncălzit pentru 30 de minute, sau până când foile sunt bine rumenite la suprafață. Între timp, amestecăm bine cele 3 ouă rămase, cu un praf de sare și laptele. Scoatem tava din cuptor și înțepăm plăcinta cu o furculiță din loc în loc. Turnăm deasupra compoziția de ouă cu lapte și dăm din nou tava la cuptor pentru 30 de minute, sau până când compoziția este absorbită de plăcintă și suprafața acesteia este frumos rumenită. Lăsăm, apoi, plăcinta creață cu brânză sărată să se tempereze ușor, o porționăm și o servim cu mare poftă, alături de cei dragi. Este foarte bună și simplă, dar noi am servit-o cu dulceață de ardei iuți care merge de minune cu brânzeturi sărate.