Am gasit aceasta reteta in ceva arhiva de pe www.desprecopii.com cineva o postase la un subiect de prajituri cu mere prin 2004 .Am repetat-o si in Romania ca eram curioasa ce gust are cu merele de acasa, din livada proprie, a iesit super buna ca de fiecare data, nu pot spune ca am simtit o diferenta foarte mare :)
Preparare amestecam faina cu sarea si apoi cu bucatelele de margarina/unt si apoi punem din loc in loc si pe rand lingurile de apa. Iese un aluat dens si uniform din care formam o bula si o punem invelita in folie transparenta pentru o ora la frigider.
Dupa ce scoatem aluatul de la frigider il impartim in 2 parti si facem din fiecare cate o foaie rotunda putin mai mare ca diametrul tavii in care coacem. In o forma de tava de tarta unsa bine cu unt sau margarina derulam prima foaie suficient de mare sa ii putem inalta marginile si apoi turnam merele peste aceasta foaie .
Facem apoi a doua foaie si o punem peste si lipim cu grija cu ajutorul unei furculilete marginile ca sa nu iasa compozitia de mere. Pentru ca mi-a ramas aluat si am vazut in ceva revista de decorat placinte, am impletit din trei fasii inguste de aluat 2 cosite cat sa pot inconjura cu ele marginea tavii.
Am garnisit marginea tavii cu ele si in centru am facut cu cutitul o perforatie in forma de floare ( normal trebuie peforata foaia din loc in loc sa nu se ridice la copt si eu am ales metoda asta ) . Am mai pus ceva frunzulite de aluat peste de decor si gata placinta americana .
Se coace la jumatatea cuptorului , preincalzit in prealabil, cu o tava de protectie sub tava cu placinta pentru a evita arderea ei. Am lasat asa cum zicea reteta primele 15 minute foc mai mare 210 grade am pus eu apoi am redus la 180 si am lasat inca 40-45 minute pana este aurie bine deasupra . Se pudreaza calda cu zahar .
Este excelenta, noi am mancat-o calduta bine si eu o incalzesc la microunde si cand o servim dupa ce se raceste.