Plachie de crap

de Lia_ in Crap / Caras, 11 Mar 2014 | 17177 vizualizari

 

Dupa pricomigdale, am continuat sa gatesc din cartea de bucate a bunicii, alegand plachia de peste. Curiozitatea mea este mare pentru a afla gustul mancarurilor acelor vremuri. Marturisesc, aproape ca a am avut framantari daca sa postez sau nu aceasta reteta pentru ca mi s-a parut dulceaga. M-am hotarat totusi sa o fac pentru ca daca oltenilor li se va parea cam dulceaga, restul lumii: dobrogenii, ardelenii, banatenii si cei din zona nordului, despre care am informatia ca nu au probleme cu nuantele dulcege din mancaruri, o vor gasi parfumata si pe plac. Am intrebat si un bucatar profesionist si mi-a confirmat ca asa o gateste si el, si acesta este farmecul plachiei, faptul ca este mai dulce de la ceapa pusa cu generozitate. Nu seamana cu saramura, e cu totul altceva fata de gratar sau prajeala. Am citit si reteta "Plachie dobrogeana" a lui Radu Anton Roman, care este identica si m-am linistit. Aceasta este formula clasica de plachie, diferenta o face doar gustul personal, eu fiind oltenca, nu accept senin decat unele dintre mancarurile dulcege. Se poate adauga ardei. La tipsuri, reproduc in limbajul desuet dar savuros al vremii, recomandarile foarte utile care te ajuta sa recunosti pestele proaspat atunci cand vrei sa il cumperi.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de crap
  • 500 g ceapa
  • 300 g rosii (3-4 rosii mari)
  • 1/3 pahar vin alb
  • 70 ml ulei
  • mult patrunjel verde tocat (1-2 legaturi)
  • sare, piper, boia
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Plachie de crap:

1. Cureti de solzi pestele, il speli "repede" sub jet de apa fara a-l lasa sa stagneze in apa "ca sa nu i se duca dulceata", il crestezi dupa numarul de portii (eu l-am lasat intreg dar fara cap). Il freci cu sare si piper.

2. Tai ceapa in doua, apoi pe fiecare jumatate in felii subtiri.

3. Incalzesti o cratita antiaderenta, torni uleiul si cand e incins dai drumul cepei taiate. Se amesteca periodic pana se inmoaie si ingalbeneste (nu arde!).

4. Cureti de coaja rosiile. Eu le oparesc 1/2 minut si astfel le curat foarte usor si fara pierdere de timp. Le toci bucati mici. Le pui peste ceapa.

5. Toci patrunjelul marunt si il pui peste ceapa.

6. Dregi cu boia si piper macinat proaspat.

7. Amesteci bine si torni vinul.

8. Pui legumele intr-o tava de aragaz, mare cat sa incapa pestele, ca un pat de legume, si deasupra indesi bine pestele.

9. Il dai la cuptor la foc potrivit, periodic imbracandu-l cu zeama mancarii.

Cand pestele e copt si ceapa scazuta bine, il scoti pe un platou oval, si asezi in aceeasi ordine, reconstituind forma naturala a pestelui daca l-ai portionat.

Sa va fie de folos!

TIPS-URI

1

Recomandari foarte utile care te ajuta sa recunosti pestele proaspat atunci cand vrei sa il cumperi. Reproduc intocmai textul, in limbajul desuet al anului 1938, anul editarii cartii de bucate dupa care am gatit acum.

2

Pestele proaspat are:Ochii plini, iesiti putin in afara, stralucitori.

3

Carnea elastica si tare la pipait.

4

Burta tare, de coloare alb-albastruie.

5

Pielea lucie, neteda, fara mazga.

6

Urechile ros-inchis. Ca sa te convingi ca urechile nu sunt vopsite :)))))), le vei sterge cu o carpa umeda. Vopseaua se ia imediat.

7

Pestele inghetat, mort :P , se cunoaste dupa urmatoarele semne: Aripioarele de pe spate parca sunt niste evantalii desfacute; orisicat le-am strange, ele nu isi schimba pozitia. La pestele proaspat aripioarele sunt stranse; si chiar de-am cauta sa le desfacem, ele isi revin imediat.

8

Urechile, rosii in deobste, sunt uneori albe ;) "cea ce" arata ca pestele s'a desghetat odata si a inghetat din nou. Acest peste este mai rau decat cel inghetat o singura data. :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Plachie de crap" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (31)

elucubratiiculinare 1

12.03.2014, 17:29

super delicioasa, nu am mai facut de ceva vreme

Ligia Bxl 1

12.03.2014, 20:24

nu ma dau in vant dupa peste dar ce e pe langa e pe placul meu si pozele la inaltime

Rahela Velicu 1

21.06.2021, 15:23

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cozonac cu smantana

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Caras la cuptor in sos de vin