O mancare simpla, gustoasa si rapida, numai buna pentru zilele de post si nu numai...
Orezul se alege si se clateste in mai multe ape reci, frecand usor boabele pentru a indeparta amidonul ramas in urma procedeelor de procesare.
Intr-o tigaie (cu capac), punem 2-3 linguri de ulei pe care il punem la infierbantat.
Curatam ceapa, o tocam marunt si o punem la calit.
Cat se caleste ceapa, spalam si curatam morcovul si pastarnacul pe care ii dam pe razatoarea mica. Ii adaugam peste ceapa usor calita si amestecam usor.
Cat se calesc legumele din tigaie, spalam si curatam dovlecelul, il taiem cubulete potrivite si il adaugam in tigaie peste celelalte legume. Cand dovlecelul s-a inmuiat adaugam orezul spalat si uniformizam amestecul.
Adaugam 2 1/2 - 3 cani de apa calda, usor sarata, in mai multe etape (respectati intotdeauna raportul cereala uscata / apa de 1:3 atunci cand fiebeti orez) pana cand bobul de orez este fiert al dente.
Cand adaugati apa peste orez evitati amestecarea, altfel orezul va deveni inestetic (se terciueste).
La final adaugati verdeata tocata marunt.
Servici cald, rece, cu salate, muraturi, bucati de carnita, alaturi de un pahar de vin alb sec.
1
Acest preparat se poate face si la cuptor. Caliti legumele, adaugati orezul, amestecati, puneti 3 cani de apa si dati la cuptor incalzit in prealabil la foc mijlociu. Spre final adaugati verdeata tocata. Aceasta varianta dureaza mai mult.
2
Puteti folosi ce legume va plac (mai putin morcov, un ardei in plus, o feliuta de telina rasa sau o tulpina taiata marunt, depinde si de ce aveti la indemana).
3
Apa poate fi inlocuita cu zeama de carne si uleiul cu unt.
4
Orezul poate fi si nespalat (dar ales de impuritati). Amidonul de pe boabe va forma un aliaj cremos (atentie la timpul de fiert, boabele sa nu devina foarte moi pentru ca atunci orezul va deveni greu digerabil).